Succes van aanvullende medicatie bepalen bij uitgezaaide borstkanker

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 9 april 2020

Hormoontherapie kan worden gecombineerd met CDK4/6-remmers. Dat maakt de behandeling in veel gevallen effectiever, maar ook zwaarder om vol te houden. Onderzoekers willen daarom graag voor elke patiënt individueel kunnen bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Doel van het onderzoek

Bepalen of patiënten met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker (voldoende) baat hebben bij behandeling met CDK4/6-remmers naast hormoontherapie.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Bij uitgezaaide hormoongevoelige oestrogeenreceptor positieve (ER+) borsttumoren is hormoontherapie een gangbare behandeling. In combinatie met zogenaamde CDK4/6-remmers is deze behandeling niet alleen erg effectief tegen de tumor, maar ook erg zwaar. De behandeling duurt lang en de bijwerkingen kunnen fors zijn. Daarnaast zijn de remmers duur.

De remmers hebben dus zo hun nadelen, maar het is momenteel nog niet mogelijk om voor elke individuele patiënt die voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Een biopt (stukje weefsel) van de uitzaaiing vertelt namelijk niet altijd het hele verhaal. Dat komt waarschijnlijk omdat de kankercellen in zo’n biopt verschillende eigenschappen hebben en het er maar net aan ligt welke cellen je aanprikt bij het nemen van een biopt.

Met een speciale PET-scan (FES-PET) kan de aanwezigheid van de endrogeenreceptor op alle uitzaaiingen in het hele lichaam zichtbaar worden gemaakt .Die techniek maakt het ook mogelijk om verschillen in ER op de diverse uitzaaiingen te zien. In een eerste pilotstudie in het UMCG werd bij 30 patiënten een FET-PES uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de techniek een goede voorspeller is voor of en hoe lang de CDK-remmers hun werk doen. En dus voor elke patiënt kan helpen een goede behandelkeuze te maken.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In deze patiëntenstudie wordt bij 100 patiënten (in het VUmc en UMCG) een FES-PET-scan verricht voor start van de behandeling. Vervolgens wordt in alle uitzaaiingen vastgesteld hoe de ER-verdeling is, en hoe dit vervolgens is gerelateerd aan het succes van de behandeling. Met deze data kunnen rekenmodellen worden ontwikkeld die het mogelijk maken om voor elke patiënt aan de hand van een FES-PET-scan te bepalen wat de beste behandelkeuze is.

Wat levert dit onderzoek op?

Een model waarmee behandelaars voor elke patiënt kunnen berekenen of CDK-remmers een goede toevoeging aan de behandeling met hormoontherapie zijn.