Speciaal eiwit om immunotherapie te versterken

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 14 mei 2019

​Immunotherapie helpt het afweersysteem om de kanker aan te vallen, maar deze therapie is helaas niet altijd krachtig genoeg. Kan de therapie krachtiger gemaakt worden?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de rol van een bepaalde afweercel met een sterke anti-kankeractiviteit. Deze kennis zou bijvoorbeeld de behandeling met immunotherapie kunnen verbeteren.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat het aantal patiënten met een melanoom toeneemt (vooral onder jonge mensen) terwijl de behandelopties beperkt zijn. Het afweersysteem zou mogelijk kunnen helpen in de bestrijding van kanker, want het kan kankercellen herkennen en opruimen maar daar heeft het wel hulp bij nodig. Onderzoekers ontwikkelen verschillende methoden om afweercellen te trainen voor deze taak. Deze nieuwe vorm van behandeling heet immunotherapie en is voor steeds meer tumorsoorten beschikbaar.

Helaas werkt immunotherapie maar bij een deel van de patiënten met een melanoom, zo’n 20 tot 40 procent. Blijkbaar is het afweersysteem bij de ene patiënt, met hulp van immunotherapie, wel krachtig genoeg om de kanker aan te vallen en bij de andere patiënt niet.

De onderzoekers hebben een afweercel, galactine-eiwit, ontdekt dat mogelijk belangrijk is voor het opwekken van een krachtige afweerreactie. Het afweersysteem zal de kankercellen pas aanvallen als het hier opdracht toe krijgt. De cellen die deze opdracht moeten geven, heten dendritische cellen. Dendritische cellen hebben het galactine-eiwit hiervoor nodig.

Te weinig galactine-eiwit betekent daarom, naar alle waarschijnlijkheid, onvoldoende anti-kankeractiviteit. Dat is mogelijk een reden waardoor immunotherapie niet bij iedereen even goed werkt. Maar dat moet eerst nog verder onderzocht worden.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of het galactine-eiwit ervoor zorgt dat de immunotherapie een krachtigere afweerreactie in gang zet. Dit is vooral van belang voor patiënten bij wie de immunotherapie nu niet effectief genoeg is.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers een aantal stappen zetten.

  1. De rol van galactine onderzoeken bij anti-kankerwerking van het afweersysteem (laboratorium en muizen).

  2. Uitzoeken of de aanwezigheid van galactine de effectiviteit van immunotherapie kan voorspellen.