Remmen van aminozuur proline als anti-kankerbehandeling

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 13 februari 2019

Veel antikankerbehandelingen beschadigen ook gezonde lichaamscellen. Daarom is het belangrijk om de behandeling te richten op bepaalde eigenschappen die de kankercel onderscheiden van gezonde cellen, zoals het aminozuurverbruik.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers bestuderen of het remmen van proline (een aminozuur) een effectieve en veilige behandeling van kanker zou kunnen zijn. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat antikankerbehandelingen vaak ook gezonde lichaamscellen kunnen beschadigen, zoals chemotherapie en bestraling. Daarom is het belangrijk om therapieën te ontwikkelen die zijn gericht op eigenschappen die de kankercel wel heeft maar de gezonde cel niet.

Eén zo’n eigenschap is de celstofwisseling. Kankercellen hebben relatief veel aminozuren (bouwstenen van eiwitten) nodig om te kunnen groeien en vermenigvuldigen. Zo kunnen bepaalde behandelingen een aminozuurtekorten creëren waardoor de kankercel wel doodgaat maar de gezonde cel niet.

De onderzoekers van dit project hebben een aminozuur ontdekt waar kanker relatief weinig van lijkt te hebben: proline. Een therapie die de aanmaak en beschikbaarheid van proline remt zou dus wel eens een interessante optie kunnen zijn.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of het zin heeft om het aminozuur proline te remmen, welke remmers hiervoor geschikt zijn en of het verlagen van het proline-gehalte in het bloed ook effectief kan zijn.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers remmers (medicijnen) van proline ontwikkelen en testen. Daarnaast willen de onderzoekers bestuderen of een dieet met weinig proline en enzymen (die het proline-gehalte in het bloed verlagen) ook de groei van kankercellen kan remmen.