Nieuwe manier om behandeleffect te voorspellen

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Om te voorspellen of een behandeling aan zal slaan is een uitgebreid voorspellingsmodel nodig. Mogelijk verbetert dit model als je niet alleen naar factoren kijkt die tijdens de ziekte een rol spelen, maar ook factoren meeneemt die iets vertellen over de oorzaak van de ziekte.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers testen of bepaalde factoren (intermediate phenotypes) de behandeluitkomst kunnen beïnvloeden. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat het artsen vaak ontbreekt aan goede voorspellers om de slagingskans voorafgaand aan een behandeling in te kunnen schatten

Meerdere factoren beïnvloeden de behandeluitkomst, zoals: snelheid waarmee kanker groeit, uitzaait maar ook hoe krachtig het afweersysteem is of hoe het lichaam medicijnen verwerkt. Deze factoren moet je allemaal meenemen in een voorspellingsmodel.

De onderzoekers van dit projectvoorstel willen een voorspellingsmodel maken dat alle relevante factoren (voor en tijdens) de behandeling meeneemt. Bovendien willen zij ook bijzondere factoren hierbij betrekken. Dit zijn factoren die niet alleen voorspellen maar ook verklaren. Dat wil zeggen, ze vertellen iets over de biologische oorzaak. Deze bijzondere factoren noemen de onderzoekers: ‘intermediate phenotypes’.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of zo’n uitgebreid voorspellingsmodel haalbaar en betrouwbaar is.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers de intermediate phenotypes in tumorweefsel proberen op te sporen. Dit weefsel is afkomst van patiënten met uitgezaaide darm-, long- of alvleesklierkanker. De onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in specifieke intermediate phenotypes, namelijk: die betrokken zijn bij de kankergroei, doorbloeding van de tumor en afweerreactie. Ze gaan onder andere genetisch onderzoek doen en de medicijnspiegels meten.