Melanoom te lijf met virussen

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 1 mei 2019

Immunotherapie is een revolutionaire behandeling, maar werkt nog niet voor iedereen. Onderzoekers ontwikkelen verschillende manieren om de afweerreactie tegen kanker te verbeteren. In dit innovatieve project wordt een verkoudheidsvirus ingezet.

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers willen melanomen (huidkanker) bestrijden met aangepaste verkoudheidsvirussen. De virussen zorgen ervoor dat de afweercellen hun werk beter kunnen doen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en komt steeds meer voor in Nederland. In 2019 worden rond de 7.000 nieuwe huidkankerpatiënten verwacht. En 11.000 nieuwe gevallen in 2020.

Sinds kort is er dankzij immuuntherapie een revolutie gaande in de behandeling van melanoom. Helaas is immunotherapie slechts bij zo’n 30% van de patiënten langdurig effectief. Bij de rest van de patiënten werkt het minder goed door een afweerremmend milieu in de tumor. De uitdaging is dat milieu om te buigen naar afweerstimulerend.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In dit innovatieve project worden onschuldige verkoudheidsvirussen ontworpen. Deze groeien in melanoomcellen en blokkeren tegelijkertijd de afweerremming in cellen die belangrijk zijn voor het activeren van de tumorafweer, de zogenaamde dendritische cellen (DC).

Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap: 1) de tumorcellen worden gedood en 2) de tumoromgeving wordt afweerstimulerend.

De onderzoekers testen hun methode in menselijke melanoomcellijnen en in muizen. Als dat goede resultaten oplevert, wordt in een vervolgproject de stap naar de patiënt gezet.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek kan leiden tot een vaccinatie die het effect van de toegepaste immuuntherapie verhoogt, zodat meer patiënten met kanker worden geholpen.