Kankercel kan delen ondanks DNA-schade

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 13 februari 2019

Kankercellen in laboratoriummuizen blijken hulpmiddelen te hebben waardoor ze kunnen delen ondanks DNA-schade. Hoe zit dit bij mensen?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers bestuderen of de controlesystemen die DNA-schade moeten herstellen vergelijkbaar zijn tussen muizen en mensen. Ze willen ook bekijken welke hulpmiddelen kankercellen inzetten om te kunnen delen ondanks DNA-schade.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat kankercellen kunnen delen ondanks DNA-schade. Hiervoor hebben ze waarschijnlijk bepaalde hulpmiddelen nodig. Mogelijk zijn deze hulpmiddelen een zwakke plek waar een behandeling op zou kunnen inspelen. 

Bij celdeling worden twee DNA-kopieën over de twee dochtercellen verdeeld. Hierbij mag niets fout gaan. Ontstaat er toch een fout in het DNA? Dan komen complexe DNA-herstelsystemen in actie om de schade te repareren. Bij kankercellen werken die systemen niet optimaal. Als een herstelsysteem in een gezonde lichaamscel faalt dan voorkomt een ander herstelsysteem dat dochtercellen met DNA-fouten ontstaan.

Bij laboratoriummuizen met kanker is aangetoond dat dochtercellen toch kunnen ontstaan ondanks een DNA-fout. Hiervoor moeten wel beide herstelsystemen falen. Bovendien moet de kankercel ook over hulpmiddelen beschikken om toch te kunnen delen. Zou je deze hulpmiddelen kunnen uitschakelen, dan kan een kankercel met DNA-schade niet meer delen. Veel antikankerbehandelingen werken juist omdat ze DNA-schade aanbrengen.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of de hulpmiddelen die in kankercellen in muizen zijn aangetoond ook bij mensen worden gevonden. Als dat zo is dan kunnen er therapieën worden ontwikkeld die verhinderen dat de kankercel over deze hulpmiddelen kan beschikken. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers in het laboratorium bestuderen wat er gebeurt in cellen van mensen als DNA-herstelsysteem 1 en 2 worden uitgeschakeld. Bovendien zullen zij kijken in tumorcellen van zowel muizen als van menselijke oorsprong welke hulpmiddelen deze cellen gebruiken om het DNA te kunnen kopiëren ondanks de DNA-schade.