Immunotherapie via T-cellen krachtiger maken

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvattingen

Immunotherapie is een veelbelovende methode om de afweerreactie tegen kanker krachtiger te maken. Toch weet de kanker nog te vaak via trucs het afweersysteem en de immunotherapie te ontlopen.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een methode ontwikkelen om immunotherapie krachtiger te maken.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat veelbelovende immunotherapieën beschikbaar zijn gekomen in de afgelopen jaren, maar toch weet de kanker via trucjes nog te vaak aan het afweersysteem en de immunotherapie te ontkomen.

Het afweersysteem is een complex systeem waarin allerlei signaalstoffen samenwerken. Een immunotherapie grijpt vaak op één signaalstofje, of de receptor daarvan, aan. Zo maakt de immunotherapie het afweersysteem krachtiger.

Een belangrijke signaalstof is de T-cel. Deze cel kan kankercellen gericht opsporen en opruimen. Onderzoek heeft aangetoond dat een muis zonder T-cellen zelfs 1000x meer risico loopt op het ontwikkelen van kanker. Deze T-cellen zijn dus heel belangrijk.

Via immunotherapie kun je extra T-cellen toedienen. Deze zijn nagemaakt van of gekweekt uit T-cellen van de patiënt zelf. Toch hebben sommige kankercellen een truc ontwikkeld om aan deze toegediende T-cellen te ontkomen. De onderzoekers van dit project hebben zo’n truc in het vizier. 

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of de verbeterde T-cellen die aan de patiënt toegediend worden bestand zijn tegen de truc van de kanker om T-cellen te remmen. Geen T-celremming maakt de immunotherapie krachtiger. Deze inzichten zullen waarschijnlijk op meerdere kankervormen toepasbaar zijn. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers in het laboratorium de T-cellen op een bepaalde manier aanpassen waardoor ze bestand worden tegen de truc van de kankercellen.