Hyperthermie verbeteren

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

​Gepubliceerd op 15 februari 2019

Achtergrond

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat hyperthermie voor betere behandelresultaten zorgt. Bij hyperthermie wordt de tumor lokaal verwarmd tot zo’n 42 graden. De praktijk laat zien dat verwarmde tumorcellen gevoeliger zijn voor behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling. Dat gegeven maakt hyperthermie een zeer geschikte partner voor combinatietherapieën.

Prof. Roland Kanaar draagt bij aan deze erkenning door het werkingsmechanisme van hyperthermie op te helderen. Eerder ontdekte hij dat verhitting ervoor zorgt dat kankercellen de DNA-schade van bestraling en chemotherapie minder goed kunnen repareren. Daardoor worden de tumorcellen harder getroffen door bestraling en chemo. Helaas zijn er ook eiwitten in de tumorcellen die hier een stokje voor steken, zogenaamde Heat Shock Proteins. Dit zijn eiwitten die in de tumorcel vrijkomen als een soort ‘stressreactie’ op de verhitting.

Doel van het project

Kanaar onderzoekt in dit project of het effect van hyperthermie toeneemt als deze Heat Shock Proteins worden geremd. Middelen hiervoor (HSP90-remmers) zijn al beschikbaar. In tests wordt bekeken of tumorcellen van muizen inderdaad gevoeliger worden voor hyperthermie, wanneer deze HSP90-remmers worden ingezet. En, niet onbelangrijk, hoe het behandelprotocol kan worden verbeterd.

Plan van aanpak

Met zijn onderzoek wil Kanaar hyperthermie nog verder verbeteren. Als de resultaten gunstig zijn, kan snel de vertaalslag naar de patiënt worden gemaakt. Aangezien hyperthermie bij een groot aantal tumorsoorten kan worden toegepast, gaat het om een grote groep patiënten die baat kunnen hebben bij dit project.