Het reprogrammeren van het micromilieu van gliomen door te interfereren met de interacties tussen siaalzuren en Siglecs

afgerond

Onderzoekssamenvatting

De vooruitzichten van patiënten met een kwaadaardige hersentumor zijn ondanks intensieve therapie nog altijd zeer slecht. De komst van immunotherapie biedt hoop, maar het micromilieu vormt een obstakel. 
Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer weten over de communicatie tussen de hersentumor en het omliggende weefsel (micromilieu). In het bijzonder willen ze meer weten over de rol van bepaalde suikers die het afweersysteem kunnen afremmen. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat de vooruitzichten voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor (gliomen) ondanks intensieve therapie (operatie, chemotherapie en bestraling) nog altijd zeer slecht zijn. Gelukkig biedt de komst van immunotherapie hoop. Immunotherapie helpt het afweersysteem om de kanker aan te vallen. Maar het micromilieu werkt tegen. 
Eerst iets meer over het micromilieu. Een kankergezwel bestaat uit tumorcellen en een mix van normale lichaamscellen, zoals: bindweefsel-, bloedvat- en afweercellen. Deze mix van cellen heet het micromilieu. Het micromilieu drukt een sterke stempel op de groei en overleving van kankercellen. 
De hersenkankercellen communiceren met het micromilieu en het afweersysteem door middel van bepaalde suikers, siaalzuren. Deze suikers kunnen afweercellen remmen waardoor ze de kanker niet aanvallen. Zou je verhinderen dat deze suikers de afweercellen remmen dan kun je de hersentumor gevoeliger maken voor immunotherapie. Met een nieuwe unieke methode kunnen de onderzoekers van dit projectvoorstel hiermee experimenteren.  

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken hoe deze speciale suikers het afweersysteem remmen en hoe dit tegengegaan kan worden zodat immunotherapie effectiever zal zijn bij kwaadaardige hersentumoren. Deze kennis zal ook toepasbaar zijn op andere tumortypen. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers door middel van een nieuwe unieke methode (glycotools) de interactie tussen de tumor, het micromilieu en het afweersysteem bestuderen. Dit gebeurt in het laboratorium met behulp van speciale muismodellen. Bovendien hopen ze met behulp van genetisch onderzoek aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën te identificeren.