Goedaardige van kwaadaardige nierafwijkingen onderscheiden

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 1 mei 2019 

​Het is niet altijd goed zichtbaar of een nierafwijking goedaardig of kwaadaardig is. Daardoor krijgen teveel mensen een operatie, terwijl dat achteraf gezien niet had gehoeven.

Doel van dit onderzoek

Software ontwikkelen die het mogelijk maakt om een beter onderscheid te maken in nierafwijkingen (renale cysten), zodat alleen wordt geopereerd wanneer de afwijking daarom vraagt.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Met het toenemende gebruik van medische beeldvorming (scans) gebeurt het steeds vaker dat er per toeval een renale cyste wordt ontdekt. Dat is een afwijking in de nieren die kan duiden op kanker, al hoeft dat niet.

Op basis van wat er op de scan is te zien, worden de cysten ingedeeld in een systeem waarbij stadium I en II goedaardig zijn en III en IV kwaadaardig. Voor de laatste 2 stadia is een operatie noodzakelijk. Dat het lastig is om de cyste goed in te schatten, blijkt uit dat bij de operatie geregeld blijkt dat de cyste niet kwaadaardig is. Er vindt dus overbehandeling plaats. Daarom willen de onderzoekers in dit project technieken inzetten om beter in te schatten welke nier-afwijkingen actie behoeven.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers gaan gebruik maken van ‘deep learning’ software-technieken, gecombineerd met moderne beeldvormende technieken, om een beter model te ontwikkelen voor de indeling van niercysten. Om dat te kunnen doen hebben ze de beschikking over een dataset van CT-scans van 800 mensen met een niercyste, én gegevens over kwaad- of goedaardigheid en hoe het de volgende 5 jaar met deze mensen verging.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek zal leiden tot een nieuwe, betere methode om in nieren goedaardige afwijkingen te onderscheiden van kwaadaardige afwijkingen. Zo hoeven mensen niet onnodig onder het mes en blijven hen de bijwerkingen van een operatie bespaard.