Genetische mutaties in acute myeloϊde leukemie als doelwit voor immuuntherapie

Alpe d'HuZes
afgerond

Onderzoekssamenvatting

Dit project is een vervolg op een succesvolle eerdere studie, waarin is aangetoond dat leukemiecellen bepaalde fouten bevatten waartegen behandeld kan worden. De onderzoekers willen genetische afwijkingen in acute myeloïde leukemiecellen vinden, waartegen ze gericht immunotherapie kunnen ontwikkelen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Acute myeloïde leukemie ontstaat wanneer bloedvormende stamcellen zich ophopen in het beenmerg en de aanmaak van normale bloedcellen verstoren. De behandeling met chemotherapie zorgt vaak dat het aantal leukemiecellen afneemt tot een niveau waarop de ziekte niet meer meetbaar is, maar vaak moet de patiënt chemotherapie blijven nemen om ‘schoon’ te blijven, of erger, keert de ziekte toch weer terug. 

Daarom is het belangrijk om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen. Immunotherapie is – zoals bij veel vormen van kanker – een interessante kandidaat. Daarbij wordt het afweersysteem van de patiënt gestimuleerd om actie te ondernemen tegen kankercellen. 

Dat is bij deze vorm van leukemie vrij moeilijk. Afweercellen zijn goed in het herkennen van afwijkingen, maar bij leukemiecellen zijn daar niet zoveel van. Daarom is het belangrijk om zulke afwijkingen te vinden, zoals genetische mutaties die wél in de kankercellen zitten, maar niét in gezonde cellen. In dit project gaan de onderzoekers daar naar op zoek.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In een eerder KWF-project van deze onderzoeksgroep is een bepaalde genetische afwijking gevonden in ongeveer een derde van de patiënten met acute myeloïde leukemie. Het is bovendien mogelijk om een bepaald type afweercel (de T-cel) zó aan te passen, dat hij in staat is om die afwijking ook daadwerkelijk te herkennen. 

In het eerdere onderzoek is aangetoond dat het principe levensvatbaar is; in dit onderzoek wordt het idee uitgebreid en gaan de onderzoekers op zoek naar nog meer van dit soort afwijkingen ,in de hoop dat meer patiënten iets aan deze methode kunnen hebben.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit project moet leiden tot kennis van genetische afwijkingen bij acute myeloïde leukemie, en een strategie om de afweer gericht te kunnen activeren tegen deze afwijkingen (bijvoorbeeld in de vorm van een vaccin). 

In samenwerking met onderzoekers in het Radboudumc zullen bovendien de eerste AML-patiënten worden behandeld met afweercellen die gericht zijn op zulke afwijkingen.