Genetisch gemanipuleerde bacterie om kanker te bestrijden

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Ondanks dat allerlei nieuwe behandelingen tegen kanker beschikbaar zijn, is de effectiviteit lang niet bij elke tumor en/of patiënt goed genoeg. Misschien is het tijd voor een andere aanpak?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een nieuwe techniek ontwikkelen om kanker te bestrijden.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig, omdat bepaalde factoren nog altijd behandelingen van kanker tegenwerken. Zoals lage medicijnopname in de tumor en trucjes van de tumor om het afweersysteem te ontlopen.

Om een tumor heen ligt vaak dood weefsel (necrotisch weefsel) dat een barrière vormt tegen het afweersysteem. Hierdoor werkt bijvoorbeeld immunotherapie minder goed. Mogelijk kan zo’n barrière met behulp van een bacterie, de Clostridium-bacterie, worden weggenomen.

De Clostridium-bacterie voelt zich aangetrokken tot necrotisch weefsel in een tumor. Daar aangekomen wordt de bacterie ‘geactiveerd’ waardoor die allerlei signaalstoffen produceert. Deze stoffen helpen het afweersysteem om de kanker op te sporen en te bestrijden.

Deze bacterie kan genetisch worden gemanipuleerd zodat die ter plaatste, in de tumor, allerlei antikankergenen in werking stelt. Hiermee zou deze techniek een nieuwe manier zijn om kanker te bestrijden.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek moet blijken of het mogelijk is om een genetisch gemanipuleerde Clostridium-bacterie te maken die in de tumor antikankerstoffen produceert. Als dat lukt, kan een volgende stap worden gemaakt in het onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van deze techniek. Toch duurt het langere tijd voordat de techniek op patiënten wordt toegepast.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren manipuleren de onderzoekers in het laboratorium de bacterie genetisch. Vervolgens testen ze of de veranderingen die ze aanbrachten, stabiel zijn.

Daarna bestuderen ze in proefdieren of de genetisch gemanipuleerde bacterie inderdaad de signaalstoffen produceert die het afweersysteem helpen om de kanker te bestrijden.