Fluorescentie om darmkanker zichtbaar te maken

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 13 februari 2019

Tijdens een operatie moet al het tumorweefsel worden verwijderd, maar niet alles is met het blote oog zichtbaar. Een nieuwe methode om kankercellen zichtbaar te maken, biedt kansen.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een nieuwe techniek verbeteren waarmee tumorweefsel tijdens de operatie beter in beeld kan worden gebracht.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig, want verwijdering van al het tumorweefsel is noodzakelijk voor een succesvolle operatie van endeldarm- en dikkedarmkanker. Alleen is niet al het tumorweefsel met het blote oog van het gezonde weefsel te onderscheiden.

Een nieuwe methode om het tumorweefsel in beeld te brengen tijdens de operatie biedt mogelijkheden. Door een stofje (nabij-infrarode fluorescente kleurstof) dat alleen aan de kankercellen bindt toe te dienen, kan het tumorweefsel nauwkeurig in beeld worden gebracht via een speciaal daarvoor ontwikkelde camera (lichtbron).

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek moet blijken of de nieuwe methode het risico verkleint op achtergebleven tumorresten na een operatie. Als dat zo is, neemt de overlevingskans van patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker waarschijnlijk toe. Ook is een volgende operatie minder vaak nodig. Dit alles draagt bij aan minder zorgkosten, hogere overlevingskansen en betere kwaliteit van leven.   

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zetten de onderzoekers deze nieuwe beeldvormende techniek in bij patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker. Het onderzoek vindt plaats in meerdere ziekenhuizen in Nederland. Tijdens de operatie zoekt de chirurg op diverse momenten met het blote oog tumorweefsel. Dit wordt vergeleken met de hoeveelheid die zichtbaar is met behulp van de speciale lichtbron. Pathologisch onderzoek moet uiteindelijk uitwijzen of de snijvakken echt tumorvrij zijn.