Effectievere immunotherapie met een flexibel vaccin

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Doel van het onderzoek

Bestaande immunotherapie met checkpoint inhibitors effectiever maken door combinatie met een vaccin.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Immunotherapie is misschien wel de grootste doorbraak in het kankeronderzoek van de afgelopen jaren. Deze behandeling is niet gericht op de tumor, maar op het afweersysteem van de patiënt. Door de afweer te stimuleren wordt het mogelijk voor afweercellen om kankercellen te herkennen en aan te pakken. Dat heeft al tot een aantal goede medicijnen geleid, waaronder zogenaamde ‘checkpoint inhibitors’. Deze medicijnen halen de ‘rem van de rem’ af. Kankercellen hebben namelijk de neiging om het afweersysteem af te remmen. Met medicijnen kan deze onderdrukkende werking ongedaan worden gemaakt.

Hoewel er patiënten zijn voor wie deze aanpak uitstekend werkt, zoals bij uitgezaaid melanoom, zijn er nog altijd veel patiënten bij wie de behandeling niet aanslaat. De onderzoekers willen in dit project een vaccin ontwikkelen dat zorgt voor een betere afweerrespons – en dus een effectievere werking van de checkpoint inhibitors. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Onder invloed van zonlicht ontstaan er grote DNA-fouten in de cellen waar een melanoom uit bestaat. Deze DNA-fouten zijn zo groot, dat ze leiden tot de productie van eiwitten die in normale cellen helemaal niet voorkomen. Dat is een mooi aanknopingspunt voor een vaccin waarmee je heel specifiek de kankercellen treft.

In dit project gaan de onderzoekers een vaccin ontwikkelen met die vreemde eiwitten. Het idee is om een flexibel vaccin te maken, dat voor elke patiënt een samenstelling oplevert die optimaal werkt voor zijn of haar type melanoom.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van een effectieve combinatietherapie (vaccin + checkpoint inhibitors), waardoor meer patiënten kunnen profiteren van de potentie van de checkpoint inhibitors. Als dit onderzoek slaagt kan de stap worden gemaakt naar patiëntenstudies, waarbij ook andere kankersoorten dan melanomen in het verschiet liggen.