DNA-vaccins tegen uitgezaaid melanoom en darmkanker

Microscoop

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 17 mei 2019 

Achtergrond

Bij immunotherapie wordt het afweersysteem van de patiënt ingezet om kankercellen te bestrijden. Het idee is dat als je het afweersysteem goed traint, de afweercellen in staat zijn om kankercellen te herkennen en op te ruimen. De behandeling staat nog in de kinderschoenen, maar komt voor veel meer tumorsoorten met beschikbaar.

Immunotherapie met medicatie zoals ipilimumab en pembrolizumab is een groot succes, maar werkt helaas maar bij een klein percentage patiënten. Patiënten bij wie het niet aanslaat, ondervinden echter wél de bijwerkingen.

Het onderzoeksproject

Professor Ossendorp en zijn team zoeken de oplossing in immunotherapie op maat met DNA-vaccins. Met deze vaccins kunnen afweercellen heel gericht geactiveerd worden zodat ze alleen de kankercellen aanvallen. Iedere patiënt krijgt een uniek vaccin, afgestemd op de genetische kenmerken van zijn of haar tumor. Voordeel is dat DNA-vaccins relatief goedkoop en eenvoudig te fabriceren en te modificeren zijn.

In dit onderzoek wordt de potentie van DNA-vaccins in kaart gebracht. Het doel is de vaccins dusdanig te optimaliseren dat ze aan het einde van het project vertaald kunnen worden naar kandidaatvaccins die onderzocht kunnen worden bij patiënten met uitgezaaid melanoom.

Relevantie voor de patiënt

De onderzoekers willen komen tot een vaccin dat voor meer patiënten een oplossing kan bieden dan met de huidige generatie immunotherapieën het geval is.