De rol van niet-coderende genen in kanker

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 14 februari 2019

Het grootste deel van ons DNA maakt geen eiwit aan, dit zijn niet-coderende genen. Wat is de rol van die genen in het ontstaan van kanker? Met behulp van een nieuwe techniek komt hier mogelijk meer duidelijkheid over.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers met behulp van een nieuwe screeningsmethode een aantal regio’s van niet-coderende genen in kaart brengen. Deze genen zijn betrokken bij tumorontwikkeling.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat we nog maar weinig weten over niet-coderende genen en hun rol bij het ontstaan van kanker. Niet-coderend wil zeggen dat de genen niet verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van eiwitten. Ons DNA bestaat voor slechts 2% uit coderende (= eiwitmakende) genen, maar wat doet die andere 98%? Die genen blijken een controlerende rol te hebben tijdens celdelingen. Foutjes in deze genen kunnen tot kanker leiden. Desondanks is weinig over deze niet-coderende genen bekend.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken wat de rol van deze niet-coderende genen in het ontstaan van kanker is. Deze inzichten kunnen mogelijk ook gebruikt worden om kanker op te sporen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zal de onderzoeker deze niet-coderende genen opsporen met behulp van een nieuwe screeningsmethode (CRISPR / Cas9). De onderzoeker zal zich in eerste instantie richten op genen of regio’s waarvan we weten dat ze de tumorontwikkeling en -reactie op therapie beïnvloeden.