De rol van epigenetica in cellulaire plasticiteit en therapie resistentie in hoog stadium neuroblastoma

lopend

Onderzoekssamenvatting

Recent is ontdekt dat in neuroblastomen minstens 2 soorten kankercellen voorkomen. Die kennis willen onderzoekers aangrijpen voor een nieuwe behandeling voor de agressievere cellen. 
De onderzoekers willen te weten komen hoe de agressieve kankercellen in neuroblastoom verschillen van de minder agressieve cellen, en hoe je het ene type kunt veranderen naar het andere type. 

Waarom is dit onderzoek nodig? 

Neuroblastomen zijn agressieve kindertumoren die in eerste instantie vaak goed reageren op behandeling, maar op den duur terug kunnen komen. En dan zijn ze resistent tegen de eerdere behandeling. Dat vraagt om een nieuwe aanpak. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd? 

Recent is door deze onderzoeksgroep aangetoond dat neuroblastomen uit meerdere soorten cellen bestaan. De ene soort (ADNR) lijkt sterk op het omliggende, gezonde weefsel. Het tweede type is wat primitiever, de MES-cel, en die zijn verantwoordelijk voor de resistentie tegen verdere behandeling. 
 
De onderzoekers gaan beide celtypen uitvoerig vergelijken, om te bepalen waar de verschillen zitten. Ze verwachten dat het mogelijk is om de agressieve MES-cellen te veranderen in ADNR-cellen, of te voorkomen dat ADNR-cellen veranderen in MES-cellen. 

Wat levert dit onderzoek op? 

Als het inderdaad mogelijk is om de MES-cellen in het laboratorium te transformeren naar  ADNR-cellen, dan zou dat een goed startpunt kunnen zijn voor een nieuwe behandeling van teruggekeerd hoog-stadium neuroblastoom. Aangezien het nu onmogelijk is om de tumor na terugkeer effectief te behandelen, is het hard nodig om te onderzoeken of een andere aanpak effect heeft.