Darmkankeruitzaaiingen te lijf met medicijnen uit een gel

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 18 februari 2019

Een gel die langzaam en op de goede plek medicatie afgeeft. Een interessant concept dat in dit project een stap dichterbij wordt gebracht.

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers testen een gel die langzaam chemotherapie afgeeft in de buikholte. Hiermee willen ze uitzaaiingen van darmkanker effectiever behandelen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Bij 1 op de 8 darmkankerpatiënten zaait de tumor uit naar het buikvlies. De enige behandeling daarvoor is een operatie, waarbij alle zichtbare uitzaaiingen worden weggehaald, gecombineerd met een HIPEC (een 90 minuten durende buikspoeling met verwarmde chemo). Deze combinatie verdubbelt de overlevingskans van patiënten in vergelijking tot patiënten die alleen chemotherapie krijgen. Maar om voor de behandeling in aanmerking te komen, moet de patiënt in goede conditie zijn en geen uitzaaiingen in andere organen hebben. In de praktijk komt maar een kleine groep patiënten in aanmerking voor deze levensverlengende (en soms levensreddende) behandeling. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers ontwikkelden een soort gel waarin ze de medicijnen verpakken. De gel injecteren ze in de buikholte. Daar komen de medicijnen langzaam vrij uit de gel, waardoor er langer chemo in de buikholte is dan de 90 minuten tijdens de HIPEC. In theorie is dit een goede methode om de patiënten te behandelen voor wie de combinatie van operatie + HIPEC niet mogelijk is. Maar voordat de stap naar een patiëntenstudie veilig kan worden gemaakt, is het noodzakelijk om bij proefdieren te testen of deze methode doet wat het belooft.

Wat levert dit onderzoek op?

Deze methode maakt het mogelijk om chemo op de juiste plek langdurig toe te dienen. Daarmee komt een effectieve behandeling dichterbij voor patiënten waar nu geen behandeling voor mogelijk is. Als dit project slaagt, wordt de gel getest bij patiënten.