Combinatiebehandeling met bestraling

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

 Gepubliceerd op 27 maart 2019

Bij kanker lijkt een combinatiebehandeling meerwaarde te hebben. In eerste instantie wordt zo’n combinatie in het laboratorium getest op effectiviteit en veiligheid. Toch kunnen de resultaten bij mensen heel anders zijn. Kan dit beter?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers bestuderen hoe de combinatie bestraling met een andere kankerbehandeling het optimale resultaat kan geven.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat bij kanker een combinatie van kankerbehandelingen effectiever lijkt te zijn dan het geven van slechts één type behandeling. Maar welke combinatie is het meest effectief? En blijven de eventueel schadelijke gevolgen acceptabel binnen een combinatiebehandeling?

Meestal gaat het om bestaande behandelingen waarvan het effect en de veiligheid al wetenschappelijk is aangetoond, maar niet voor de combinatie van die behandelingen. Het is gebruikelijk dat wetenschappers die combinaties in het laboratorium onderzoeken en dat ze de veelbelovende combinaties vervolgens in de kliniek gaan testen.

Maar wat als deze veelbelovende laboratoriumresultaten in praktijk niet geëvenaard worden? Dat is zonde van al het geld en de tijd die in het onderzoek zijn gaan zitten. Daarom is het belangrijk dat de laboratoriummodellen de werkelijkheid nog beter kunnen nabootsen. 

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken hoe bestraling gecombineerd met een andere behandeling het meest effectief zal zijn. Hierdoor kan de optimale combinatie van kankerbehandelingen geïdentificeerd worden.  

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers met behulp van tumormodellen, bestralingsbeeldvormingstechniek (zoals MRI- en PET-scan) en nieuwe doelgerichte therapieën de optimale combinaties identificeren. Uit verkennend onderzoek bleek bijvoorbeeld dat toevoeging van cisplatin (een chemotherapie) vooral aan het begin van de bestraling effectief was, terwijl cisplatin aan het einde voornamelijk zorgde voor extra bijwerkingen. Daarom zou aan het einde van de bestraling een andere kankerbehandeling gegeven kunnen worden.