Cohesiezwakte maakt kankercellen kwetsbaar

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 17 mei 2019

​Kankercellen lijken soms als onkruid, maar ze hebben zo hun eigen kwetsbaarheden. Kwetsbaarheden die gezonde cellen niet hebben. Dat onderscheid maakt het interessant om deze kwetsbaarheden verder te onderzoeken én uit te buiten.

Achtergrond

Wanneer een cel deelt, moet het eerst een kopie maken van zijn genetische materiaal (DNA). Als het deze DNA-kopie maakt, zitten de kopie en het origineel eerst nog even aan elkaar vast, dankzij een soort ringen van eiwit. Dit proces heet cohesie en het geeft de cel de tijd om alles nog even goed na te lopen alvorens de daadwerkelijke deling plaatsvindt. Wanneer alles is gecheckt, volgt het sein dat de ringen verbroken kunnen worden. Hierna wordt het originele DNA en de kopie netjes verdeeld over de twee dochtercellen.

Uit recent onderzoek blijkt dat cohesie verzwakt is in tumorcellen, maar niet in normale cellen. Kankercellen met verzwakte cohesie zouden bijzonder vatbaar kunnen zijn voor bepaalde behandelingen, die heel specifiek alleen op de kankercellen gericht kunnen worden.

Het onderzoek

Om kankercellen op hun cohesiezwakte te kunnen behandelen, is nog wel meer kennis van het proces nodig. De puzzel is namelijk nog niet compleet. De onderzoekers willen in dit project uitzoeken welke eigenschappen van kankercellen leiden tot cohesiezwakte.

Met nieuwe genetische technieken worden mutaties in cellen gecreëerd, die leiden tot kankercellen. Vervolgens wordt een selectie gemaakt van kankercellen die gevoelig zijn voor geneesmiddelen die de cohesiezwakte verergeren (waardoor de kankercel afsterft).

Relevantie voor de patiënt

Dit is een fundamenteel onderzoek naar een mogelijke kwetsbaarheid van kankercellen. Dat betekent dat de toepassing voor patiënten nog ver weg is. Als het project slaagt, kan in vervolgonderzoek worden bepaald voor welke tumorsoorten deze ontwikkeling interessant kan zijn.