CODED: Gecontroleerde afgifte van geneesmiddelen bij de hersentumor glioblastoom

Health~Holland
lopend

Onderzoekssamenvatting

Patiënten met de hersentumor glioblastoom hebben slechte vooruitzichten. De gemiddelde overleving na diagnose is slechts 15 maanden. En dat ondanks de agressieve behandeling met een combinatie van chirurgie, bestraling en chemotherapie die gepaard gaat met ernstige bijwerkingen. Dit geeft aan dat er voor deze patiëntengroep nog veel te winnen valt. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De eerste stap in de behandeling is chirurgie waarbij de tumor wordt uitgenomen en een holte achterblijft. Bij deze ingreep kunnen bloedingen en vochtlekkage in het wondgebied ontstaan.

In dit project willen de onderzoekers een plakkende gel maken die bloedingen stelpt en daarnaast kan worden beladen met geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen moeten ervoor zorgen dat de bijwerkingen van zowel de operatie als de bestraling verminderen waardoor de kwaliteit van leven verbetert. 

Daarnaast kan de lijm worden beladen met andere geneesmiddelen die de tumor aanvallen. Veel van deze geneesmiddelen zijn normaal gesproken niet te gebruiken voor glioblastoompatiënten omdat deze geneesmiddelen de hersenen niet kunnen bereiken. Lokale afgifte vanuit de lijm kan ervoor zorgen dat deze geneesmiddelen wél gebruikt kunnen worden.

Wat levert dit onderzoek op?

Deze nieuwe strategie kan de behandeling van patiënten met glioblastoom verbeteren, patiënten voor wie op dit moment bijzonder weinig effectieve behandelingen voorhanden zijn.