Chemotherapie specifiek gericht op de alvleesklierkankercel: Effectievere antitumor activiteit met minder bijwerkingen?

afgerond

Onderzoekssamenvatting

Ondanks de verbetering in de behandeling van kanker in het algemeen is de gemiddelde overlevingsduur van patiënten met alvleesklierkanker slechts 6 maanden. 5 Jaar na de diagnose is nog slechts 9% van de patiënten in leven. Dit hoge sterftecijfer is grotendeels te verklaren doordat chemotherapie niet effectief is bij alvleesklierkanker. 

Een belangrijke reden daarvoor ligt in de karakteristieke samenstelling van de tumor. Bij alvleeskliertumoren is er vaak een grote hoeveelheid bindweefsel en stromale cellen en slechts een kleine hoeveelheid kankercellen. Om de kankercellen effectief aan te pakken, is dan ook een grote dosis chemo nodig. Zo’n hoge dosis raakt echter ook het gezonde weefsel, waardoor ernstige bijwerkingen optreden. Daardoor is het bij veel patiënten niet mogelijk om de optimale dosis toe te dienen. Deze problematiek schreeuwt om effectievere chemotherapie.

Doel

De onderzoekers willen in dit project een methode testen om chemo beter op de kankercellen te richten (… en daarmee gezonde cellen te sparen.)

Plan van aanpak

Het is mogelijk om medicijnen te verpakken in piepkleine capsules. Het mooie aan deze capsules is dat ze gesloten blijven in de buurt van gezonde cellen, maar open gaan in de buurt van alvleesklierkankercellen. Daardoor geven ze heel gericht hun lading af bij de kankercellen. 

In de eerste fase van het project wordt deze inpaktechniek geoptimaliseerd en gereedgemaakt voor alvleesklierkanker. In het tweede deel van het project wordt bij muizen getest of deze methode ook daadwerkelijk alvleesklierkanker beter behandelt dan de huidige methode waarbij chemotherapie niet wordt verpakt.

Relevantie voor de patiënt

Dit project kan bijdragen aan een effectievere manier om alvleesklierkanker te behandelen met minder bijwerkingen.

Resultaat

Het onderzoek is succesvol afgerond en toont aan dat het technisch mogelijk is om chemotherapie plaatselijk vrij te laten komen met behulp van silicabolletjes.