Bouwen in de Archipel van Onderzoek naar Ovariumkanker in Nederland
Onderzoekssamenvatting
De vooruitzichten bij eierstokkanker zijn vaak niet goed. Hoewel de combinatie chemotherapie en een operatie in eerste instantie voor goede resultaten zorgt, komt de ziekte geregeld terug in onbehandelbare vorm.
Er lopen in Nederland een aantal onderzoeken om de behandeling te verbeteren. Om de impact van onderzoek verder te vergroten, is het belangrijk om structureel samen te werken. Daardoor kan de schaal waarop onderzoek wordt gedaan, verder worden vergroot.
Doel
In dit project wordt een nationaal platform opgezet waarbinnen onderzoek naar eierstokkanker kan worden uitgevoerd.
Plan van aanpak
Deze samenwerking zorgt ervoor dat onderzoek op uniforme wijze wordt gedaan, en dat er een goed overzicht is over de verschillende initiatieven. Daardoor wordt geen werk dubbel gedaan, en wordt ook beter duidelijk waar de ‘kennisgaten’ zitten. Het gaat dan zowel om fundamentele onderzoeken (‘wat is het onderliggende mechanisme van eierstokkanker’) als patiëntenstudies. Er wordt ook een biobank opgezet met patiëntenmateriaal, zodat onderzoekers de beschikking hebben over weefsel om onderzoek op te verrichten.
Relevantie voor de patiënt
Dit onderzoek draagt er aan bij dat de omvang, impact en verspreiding van wetenschappelijk onderzoek naar eierstokkanker in Nederland sterk verbeterd worden.
Resultaten
De Archipelago of Ovarian Cancer Research is in 5 jaar uitgegroeid tot een landelijk, multidisciplinair platform en biobank voor het doen van wetenschappelijk onderzoek naar eierstokkanker. Inmiddels zijn 18 centra aangesloten en zijn van meer dan duizend patiënten gegevens verzameld. Vanaf 1 juli 2024 kunnen wetenschappers bij het AOCR medische gegevens en lichaamsmaterialen van patiënten met eierstokkanker aanvragen voor onderzoeksdoeleinden.
Meer informatie op www.aocr.nl