Betere muismodellen om kanker te begrijpen

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 12 maart 2019

Om kanker te genezen is het van belang dat bekend is hoe kanker ontstaat, uitzaait en ongevoelig wordt voor behandeling. Speciale muismodellen zijn hierbij essentieel. Nieuwe technieken maken de ontwikkeling van betere modellen mogelijk.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers speciale muismodellen ontwikkelen die onderzoek naar het ontstaan van kanker en de effectiviteit van antikankerbehandelingen zal verbeteren.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat de behandeling van kanker vereist dat bekend is hoe kanker precies ontstaat, uitzaait en behandelingen weet te ontlopen.

Voor deze kennis zijn genetisch gemodificeerde muismodellen essentieel. De ontwikkeling van die modellen is complex, tijdrovend en vereist veel expertise. Bovendien moeten de modellen de werkelijkheid zo goed mogelijk nabootsen.  Door de beschikbaarheid van nieuwe technieken (zoals CRISP/Cas) kunnen meer verfijnde modellen ontwikkeld worden.

Dit project wil ervoor zorgen dat een groot aantal geavanceerde muismodellen beschikbaar komt, zodat het onderzoek naar het ontstaan van kanker en de effectiviteit van antikankerbehandelingen sneller zal verlopen.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of betere muismodellen ontwikkeld kunnen worden met de nieuw beschikbare technieken. Als dat zo is, dan kan dit het onderzoek naar kanker aanzienlijk verbeteren. Uiteindelijk zal dit moeten leiden tot betere antikankerbehandelingen en screeningsprogramma’s.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers 4 muismodellen ontwikkelen die een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoeken van vragen die centraal staan in de bestrijding van kanker. Denk hierbij aan een model waarin genen aan-of uitgezet kunnen worden, of een model waarmee de effectiviteit van een antikankerbehandeling getest kan worden.