Betere bestraling bij hersentumoren

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

​Gepubliceerd op 27 maart 2019

De vooruitzichten bij kwaadaardige hersentumoren zijn over het algemeen slecht. Dit komt onder andere doordat de hersenen moeilijk toegankelijk zijn voor kankerbehandelingen. Kan dat veranderd worden? 

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek wil de onderzoeker bestuderen of medicijnen die hersentumorcellen gevoeliger voor bestraling maken beter de bloedhersenbarrière passeren door middel van geluidstrillingen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat de overlevingskans bij kwaadaardige hersentumoren vaak slecht is, zowel voor kinderen als volwassenen.

Dat komt onder andere doordat bestaande kankerbehandeling onvoldoende werkzaam zijn. Meestal kan een operatie niet omdat de tumor in het hersenweefsel is gegroeid. Bovendien verhindert de bloedhersenbarrière dat voldoende chemotherapie op de plaats van bestemming aankomt. Dan blijft bestraling over, maar helaas werkt die lang niet bij alle hersentumoren even goed.

Daarom is het belangrijk dat de effectiviteit van bestraling en chemotherapie verbeterd wordt. Dat zou kunnen door middel van geluidstrillingen. Die trillingen kunnen de poorten van de bloedhersenbarrière tijdelijk openzetten waardoor medicijnen daar wel doorheen kunnen. Bijvoorbeeld medicijnen die de hersentumor gevoeliger voor bestraling maken. Bestraling veroorzaakt DNA-schade en deze medicijnen voorkomen dat de tumorcellen deze schade tijdig kunnen repareren. Daardoor gaan de tumorcellen dood.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of geluidstrillingen ervoor zorgen dat de medicijnen de hersenen beter kunnen bereiken zodat de hersentumor gevoeliger voor bestraling gemaakt kan worden. Uiteraard moet ook blijken of de medicijnen deze gevoeligheid echt verbeteren. Deze kennis kan in de toekomst gebruik worden om dit onderzoek met patiënten uit te voeren.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zal de onderzoeker in het laboratorium met behulp van speciale muismodellen de onderzoeksvragen proberen te beantwoorden. Deze muismodellen zijn gemaakt van kwaadaardige hersentumoren uit mensen. Allereerst zal de effectiviteit en veiligheid van de geluidstrillingen, medicijnen en bestraling getest worden. Bovendien wordt gekeken hoeveel medicijn in het brein meetbaar is na toepassing van de geluidstrillingen. Tot slot zal de onderzoeker voorbereidingen treffen om deze methode in patiënten te gaan onderzoeken.