Beter zicht op prostaatkanker met nieuwe beeldvormende technieken

onderzoeksdatabase

Onderzoeksamenvatting

Gepubliceerd op 14 mei 2019

​Het is lastig om met biopten vast te stellen hoe agressief een prostaattumor is. Daardoor komt zowel onder- als overbehandeling van de ziekte geregeld voor. Nieuwe beeldvormende technieken moeten helpen om de tumor beter in kaart te brengen.

Achtergrond

Bij een deel van de patiënten met prostaatkanker wordt de tumor na afname van biopten ondergestadieerd. Dat houdt in dat de tumor voor minder agressief wordt aangezien dan hij daadwerkelijk is. Dan ligt onderbehandeling op de loer, bijvoorbeeld omdat de oncoloog besluit dat er nog gewacht kan worden met de behandeling. Aan de andere kant wordt ook geregeld overbehandeling gezien bij prostaatkanker.

Dit vraagt om methoden om de prostaattumor beter in kaart te brengen, zodat de behadeling beter aansluit op de eigenschappen van de tumor. Een nieuwe, krachtige MRI-scanner (de 7 Tesla-MRI) zou hier een oplossing in kunnen bieden. Deze scanner brengt niet alleen de tumor in beeld, maar ook eigenschappen zoals doorbloeding en stofwisseling van de kankercellen, wat een goede maat voor de agressiviteit kan zijn.

Het onderzoek

In dit project wordt onderzocht of de 7 Tesla-MRI in combinatie met beelden verkregen uit PET/CT-scans het mogelijk maakt om prostaatkanker én mogelijke uitzaaiingen dusdanig in beeld te brengen, dat deze ook beter op maat kan worden behandeld. Er zullen 30 patiënten aan deze studie deelnemen.

Relevantie voor de patiënt

Om een tumor optimaal te behandelen, is het nodig om zoveel mogelijk informatie over de tumor te verzamelen. Biopten zijn dan niet ideaal. Nieuwe beeldvormende technieken kunnen helpen om de tumor goed in beeld te brengen. Deze studie draagt dan ook bij aan een behandeling op maat.