Behandeling op maat voor slokdarmkankerpatiënten - uitbreiding

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd 25 februari 2019​

Niet elke patiënt heeft baat bij een zware operatie bij slokdarmkanker. Maar hoe pik je die patiënten eruit?

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers willen een test ontwikkelen die het mogelijk maakt om vroegtijdig en nauwkeurig te voorspellen hoe de slokdarmtumor reageert op chemotherapie en bestraling.   

Waarom is dit onderzoek nodig? 

Patiënten met slokdarmkanker die nog genezend kunnen worden behandeld, wacht een heftig traject: chemotherapie, bestraling en daarna een operatie waarbij een deel van de slokdarm wordt verwijderd.

Uit eerder KWF-onderzoek blijkt dat deze operatie niet voor elke patiënt meer nodig heeft, omdat de combinatie van chemo en bestraling z’n werk al uitstekend heeft gedaan. Helaas is met de huidige technieken niet goed aan te geven welke patiënten die operatie bespaard kan blijven. Daarom is in 2017 een KWF-project van start gegaan waarin onderzoekers een test ontwikkelen om dit vooraf te kunnen voorspellen, op basis van MRI- en PET-scans. 

Dit nieuwe project betreft een uitbreiding van deze studie, om extra patiënten te kunnen opnemen. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In het oorspronkelijke onderzoek werd uitgegaan van 150 Nederlandse en 50 Amerikaanse patiënten. Met deze extra financiering kunnen daar nog eens 50 patiënten in het AMC aan worden toegevoegd. Ook stelt het de onderzoekers in staat om een extra onderzoeksmethode toe te voegen. Het gaat om een nieuwe biopsie-methode om vast te stellen of er na chemo en bestraling nog slokdarmkankercellen aanwezig zijn.   

Wat levert dit onderzoek op? 

Deze onderzoekslijn moet het uiteindelijk mogelijk maken om tijdens het behandeltraject de patiënten eruit te kunnen pikken die geen operatie nodig hebben. Het gaat naar verwachting om 3 op de 10 patiënten, die nu deze zware ingreep onnodig wél ondergaan.