Behandeling op maat voor kinderen met acute lymfatische leukemie

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

​Achtergrond

In de jaren ’70 genazen minder dan 10% van de kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL); tegenwoordig is dat dankzij betere chemotherapie 80%. 

Dit hoge percentage ten spijt; op latere leeftijd ondervinden de opgegroeide kinderen vaak nog flinke nadelen van de behandeling, zoals hartfalen, psycho-neurale problemen, problemen met botweefsel, of zelfs een nieuwe vorm van kanker. Dat maakt het heel belangrijk om nieuwe, betere behandelingen te vinden die nog specifieker de tumorcellen aanvallen, om de kans op late bijwerkingen te verminderen. 

Het onderzoek

Doel van dit project is om afwijkingen op te sporen die optreden in de cellen van ALL-patiënten. Het gaat om afwijkingen die ervoor zorgen dat de leukemiecellen beter groeien en delen. Voor de gevonden afwijkingen wordt vervolgens onderzocht welke mogelijke geneesmiddelen er al in ontwikkeling of zelfs op de markt zijn, die aangrijpen op deze specifieke afwijkingen. De onderzoekers gaan vervolgens bij proefdieren met ALL testen of deze middelen voor een beter behandelresultaat zorgen dan de huidige standaard. 

Relevantie voor de patiënt

Dit project levert belangrijke kennis op voor de behandeling van patiënten met ALL. Want hoewel de huidige behandeling met intensieve chemotherapie de leukemie in het algemeen goed bestrijdt, is er nog veel ruimte voor verbetering. Nieuwe middelen die specifieker ingrijpen op DNA-afwijkingen zijn daarom hard nodig.