Behandeling op maat voor jongvolwassenen met kanker

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 27 maart 2019

Kanker bij jongvolwassenen is vaak anders dan kanker bij ouderen en kinderen. Maar meestal wordt hun tumor niet anders behandeld.

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers willen de behandeling en kwaliteit van leven van jongvolwassenen met kanker verbeteren.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Elk jaar krijgen 3.800 jongvolwassenen (18-39 jarigen) de diagnose kanker. Qua behandeling vallen ze nu tussen wal en schip: vaak krijgen ze dezelfde behandeling als oudere patiënten. Terwijl onderzoek laat zien dat hun tumoren biologisch niet per se hetzelfde zijn als die van volwassenen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers zetten de komende 5 jaar een uniek, landelijk onderzoeksplatform op met daarin gegevens, tumormateriaal en bloed van 4.000 jongvolwassenen. Met deze gegevens kunnen de onderzoekers beter begrijpen wat de risicofactoren zijn voor het krijgen van kanker op jonge leeftijd, waarin tumoren van jongvolwassenen verschillen van die van kinderen en ouderen, en wat het betekent in het dagelijks leven om op deze leeftijd kanker te krijgen. Het platform wordt gelinkt aan het nationale AYA ‘Jong en Kanker’ platform.

De tumoren op jonge leeftijd zijn divers. Het kan gaan om een vorm van kinderkanker, om specifieke tumoren die op jongvolwassen leeftijd ontstaan, zoals zaadbalkanker en Hodgkin, of om de kankersoorten die vaak op oudere leeftijd voorkomen, zoals borst- en longkanker. Het platform maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar eventuele erfelijke factoren, genmutaties en de langetermijneffecten bij deze groep.

Ook de psychosociale aspecten en de kwaliteit van leven worden onderzocht. Jongvolwassenen staan aan het begin van hun carrière of zijn deze aan het opbouwen. Relaties zijn nog volop in ontwikkeling en er is vaak een kinderwens. De onderzoekers willen weten welke interventies ze kunnen inzetten om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat levert dit onderzoek op?

In dit onderzoek wordt een biobank opgezet waar onderzoekers nog jarenlang onderzoek mee kunnen doen. Deze onderzoeken moeten vervolgens leiden tot behandelingen die beter aansluiten op de tumoreigenschappen bij jongvolwassenen met kanker, en een betere kwaliteit van leven voor deze groep patiënten.