Agressieve neuroblastomen aanpakken

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Neuroblastoom is vaak goed te genezen, maar er zijn agressievere varianten die zich lastiger aan laten pakken. In dit project wordt onderzocht welke cellen ervoor verantwoordelijk zijn dat de prognose van deze tumor zo verschillend is.  

Achtergrond 

Neuroblastoom ontstaat uit zenuwcellen in de borst en buik, die adrenaline produceren. Wanneer neuroblastoom wordt vastgesteld bij kinderen onder de 1,5 jaar oud is de tumor bijna altijd volledig te genezen, maar bij oudere kinderen komen veel agressievere vormen van neuroblastoom voor. Dan gaat het om een hoog-stadium neuroblastoom. Van de kinderen met een hoog-stadium neuroblastoom overlijden uiteindelijk 60-70% aan hun ziekte.

De behandeling van hoog-stadium neuroblastoom is intensief en start direct na diagnose met chemotherapie, chirurgie en beenmergtransplantatie, later vaak gevolgd door immunotherapie. De meeste tumoren reageren goed op deze therapieën en verdwijnen schijnbaar volledig. Het grote probleem van neuroblastoom is echter dat bij de meeste van deze patiëntjes de ziekte na enige maanden tot enige jaren weer terugkeert. Als de tumor terugkeert dan blijkt deze vrijwel nooit meer te reageren op therapie en de patiëntjes overlijden uiteindelijk. Een belangrijke vraag is dan ook waarom neuroblastomen eerst goed op therapie reageren (en schijnbaar helemaal verdwijnen), maar dan toch weer terugkeren en niet meer gevoelig zijn voor therapie.

Tot voor kort was hier geen enkel inzicht in, maar deze onderzoeksgroep heeft recent ontdekt dat bijna alle neuroblastomen uit 2 soorten cellen bestaan. De ene soort lijkt sterk op de adrenalineproducerende zenuwcellen (het ADRN-type), de andere soort is primitiever (het MES-type). Een belangrijke vondst is dat de MES-type cellen slecht reageren op behandeling.

Doel van dit onderzoek

In dit project worden deze MES-type cellen verder onder de loep genomen. Belangrijkste vraag daarbij is of zij ook verantwoordelijk zijn voor de terugkeer van kanker. En of de tumor nog wel terugkeert als de onderzoekers alle MES-cellen weten te doden. Deze vragen worden onderzocht in muizen.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit project moet uitwijzen of MES-cellen verantwoordelijk zijn voor de terugkeer van neuroblastomen en of het doden van deze cellen de terugkeer van neuroblastomen verhindert of vertraagt. Als dat zo is, dan kan een nieuwe, effectieve behandelstrategie worden ontwikkeld voor patiënten met hoog-stadium neuroblastoom.