Agressieve borstkanker doorgronden

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Voor veel vormen van borstkanker is een gerichte behandeling mogelijk, maar er zitten nog altijd vormen tussen waar geen kruid tegen gewassen is. Deze onderzoeksgroep verwacht dat de sleutel zou kunnen liggen in een eiwit met de exotische naam C/EBPβ.  

Achtergrond

Borstkanker is een variabele ziekte en de vooruitzichten hangen sterk af van het type borstkanker, het ontwikkelingsstadium, of er uitzaaiingen zijn (metastasen), en van de leeftijd van de patiënt.

Het type borstkanker wordt bepaald door specifieke veranderingen (mutaties) die in de kankercellen aanwezig zijn. Daar kennen we er steeds meer van. Zoals bepaalde hormoonreceptoren op kankercellen, die wel of niet goed functioneren. Of overactiviteit van bepaalde eiwitten die deling van kwaadaardige cellen stimuleren. Deze eigenschappen maken dat deze vormen van borstkanker specifiek behandeld kunnen worden.

Nu is er echter ook het triple-negatieve borstkankertype, dat niet zulke eigenschappen heeft en waar dus niet gericht op behandeld kan worden. Dat maakt de vooruitzichten ook beduidend slechter. Dat geldt ook voor bepaalde typen erfelijke borstkanker, en tumoren die uit uitzaaiingen voortkomen.

Doel

Er is daarom een dringende behoefte om nieuwe factoren te vinden waarop deze onbehandelbare vormen van kanker gericht behandeld kunnen worden. In dit fundamentele onderzoeksproject zoomen de onderzoekers diep in op de eigenschappen van borstkankercellen, om nieuwe aangrijpingspunten voor behandelingen te vinden.

Plan van aanpak

De onderzoekers gaan een regulerend eiwit onderzoeken dat C/EBPβ heet. Deze factor speelt een belangrijke rol bij de groei van borsten en bij het aansturen van melkproductie tijdens de zwangerschap.

C/EBPβ is bijzonder omdat het in twee vormen voorkomt: een lange vorm die de

celgroei en celdeling remt en een verkorte vorm die juist de celdeling stimuleert. Deze korte vorm is onder normale omstandigheden nodig om borstweefsel te laten groeien tijdens de zwangerschap. Nu blijkt uit recent onderzoek dat abnormaal hoge productie van de korte-C/EBPβ voorkomt in vooral agressieve triple-negatieve borstkanker cellen. Dat is een sterke aanwijzing dat de borstkankercel dit C/EBPβ misbruikt om te kunnen groeien en vermenigvuldigen.

De onderzoekers verwachten dat als ze de korte-C/EBPβ in kankercellen kunnen verminderen, ze de groei en uitzaaiing van kankercellen kunnen verhinderen. In het laboratorium gaan ze op zoek naar manieren om dit te doen in borstkankerweefsel.

Relevantie voor de patiënt

Met dit onderzoek  hopen de onderzoekers nieuwe en gedetailleerde inzichten te krijgen in hoe de groei en uitzaaiing van agressieve borstkankersoorten beter  kan worden bestreden.