Actieve surveillance bij prostaatkanker

MRI stockbeeld

Doel van het onderzoek

Betere inschatting van het risico op agressieve prostaatkanker met behulp van MRI. Het doel is om bij meer patiënten een behandeling veilig uit te stellen of zelfs te vermijden.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Voor patiënten met een laag risico op agressieve prostaatkanker is er - naast directe behandeling - ook de mogelijkheid van nauwgezette controle, ook wel actieve surveillance genaamd. Een behandeling zoals chirurgie of radiotherapie wordt dan niet verricht, tenzij het risico op agressieve prostaatkanker toeneemt. Actieve surveillance heeft als doel de kwaliteit van leven te behouden door de bijwerkingen van operaties en bestralingen te vermijden.

In de praktijk is het echter nog lastig om goed te bepalen of actieve surveillance een optie is, waardoor veel mannen alsnog worden behandeld. De onderzoekers willen een voorspellend model ontwikkelen op basis van MRI-kenmerken, zodat meer patiënten in aanmerking komen voor actieve surveillance.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In het Nederlands Kanker Instituut zijn MRI-gegevens beschikbaar van 1.100 mannen die voor de prostaatoperatie een MRI ondergingen. Deze verzameling gegevens maakt het mogelijk om te analyseren welke factoren op een MRI kunnen voorspellen of het een laag-risicoprostaattumor of een hoog-risicoprostaattumor betreft.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek levert belangrijke kennis op om mannen met prostaatkanker beter op maat te behandelen. Of beter gezegd: niet te behandelen wanneer dit niet (direct) nodig is. Als dit eerste onderzoek met historische patiëntengegevens succesvol wordt afgerond, dan kan in een vervolgonderzoek een patiëntenstudie worden opgezet waarbij MRI’s daadwerkelijk worden ingezet om patiënten te selecteren voor actieve surveillance of behandeling.