Terugkeer prostaatkanker lokaal behandelen

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 18 februari 2019

Als prostaatkanker terugkomt dan zijn de behandelopties meestal beperkt. Bovendien zijn dat vaak zware behandelingen met veel bijwerkingen en complicaties. Door de beschikbaarheid van nieuwe technieken lijkt een lokale behandeling een milder en beter alternatief te zijn.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers bestuderen of patiënten bij wie de prostaatkanker terugkomt (dit heet een recidief) meer baat hebben bij een lokale behandeling met inwendige bestraling dan met de gebruikelijke behandeling bij een prostaatkankerrecidief.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat prostaatkanker bij een deel van de patiënten weer terugkomt na de behandeling. Vaak blijven dan alleen zware behandelingen over. Hormoontherapie bij een prostaatkankerrecidief is hier een voorbeeld van. Deze therapie geeft vaak veel bijwerkingen. 

Maar een behandeling die op het hele lichaam aangrijpt is misschien helemaal niet nodig. Het is bekend dat prostaatkanker meestal alleen in de prostaat zelf terugkomt, op de ‘oude plek’. Daarom is een lokale behandeling bij een prostaatkankerrecidief misschien wel voldoende. Door de beschikbaarheid van nieuwe onderzoek- en behandeltechnieken is een lokale behandeling nu beter uitvoerbaar.  

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of een MRI-geleide brachytherapie (implantatie van radioactieve zaadjes) zorgt voor een minder bijwerkingen (minstens 10% vermindering), zoals plas- en/of ontlastingsklachten, bij patiënten met een prostaatkankerrecidief. Deze nieuwe techniek vergelijken de onderzoekers met de gebruikelijke behandeling. Bovendien willen de onderzoekers weten wat de langetermijnuitkomsten zijn van de lokale behandeling.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers MRI-geleide brachytherapie onderzoeken in patiënten met een prostaatkankerrecidief. Het gaat om een eenmalige inwendige bestraling met radioactieve zaadjes. Die blijven in het lichaam zitten maar gaandeweg neemt de hoeveelheid straling af. De onderzoekers zullen deze ze patiënten voor een langere tijd volgen om de bijwerkingen en de werkzaamheid van deze lokale behandeling te bestuderen.