Kanker voorkomen

Zo maak je je kans op kanker kleiner

Je kunt lang niet altijd voorkomen dat je kanker krijgt. Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker. Soms is het gewoon pech. Maar er zijn ook een hoop dingen die je wel kunt doen om je kans op kanker kleiner te maken. Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten, minder alcohol en genoeg bewegen bijvoorbeeld.

Wil jij weten hoe je je kans op kanker kleiner kunt maken? Lees op deze pagina wat je kunt doen.

Dingen waar je kanker van kunt krijgen

Vaak krijg je kanker door pech. Maar er zijn dingen die je kans op kanker groter maken. Aan sommige kun je niet zoveel doen, aan andere wel. Vaak meer dan je denkt.

Lachende vrouwen geven elkaar een high five

Stoppen met roken

Stop je met roken? Dan heb je minder kans op longkanker, andere soorten kanker en andere ziektes. Vind je het moeilijk? Lees waar je hulp kunt krijgen. En wat stoppen voor je lichaam doet.

Meisje met zonnebrand

Veilig de zon in

Bescherm je jezelf en je kind goed tegen de zon? Dan heb je minder kans op huidkanker. Wat voor zonnebrand kies je? En wat kun je nog meer doen?

Oudere vrouw hapt in appel

Gezonde voeding

Met gezond eten en goed bewegen verklein je het risico op kanker.

 

Groep sport buiten

Genoeg bewegen

Wist je dat je door genoeg bewegen minder kans hebt op kanker? Benieuwd hoe dit komt? We leggen het uit.

 

Jong meisje en moeder aan tafel met drinken

Geen of minder alcohol

Door alcohol heb je meer kans op 7 soorten kanker. Die kans is al groter bij 1 glas per dag. Drink je niet? Dan heb je minder kans op deze soorten kanker.

Drie jongeren

HPV-vaccinatie beschermt tegen kanker

Door het virus HPV kun je kanker krijgen. De HPV-prik beschermt tegen kanker door HPV. Jongens en meisjes krijgen een uitnodiging voor de gratis vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. In 2023 is er ook een inhaalmogelijkheid voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

 

moeder met dochters

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vanaf je 30e krijg je 1 keer per 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Doe je mee aan dit onderzoek? Dan is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt veel kleiner.

Mobiele screening borstkanker

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Met bevolkingsonderzoek kan de dokter eerder ontdekken of je borstkanker hebt. Je overlevingskansen zijn dan vaak beter. En je hebt soms een minder zware behandeling nodig.

Opa met kleindochter

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Vanaf 55 jaar krijg je 1 keer per 2 jaar een poeptest thuisgestuurd. Je doet de test zelf en stuurt het op naar het lab. Elk jaar ontdekken artsen dankzij dit onderzoek bij meer dan 3.000 mensen darmkanker.

 

symptomen van kanker

Hoe herken je kanker?

​Kanker geeft niet altijd meteen klachten. Maar soms kun je kanker wel herkennen. Welke veranderingen in je lichaam of klachten kunnen kanker zijn?