Wegwijzer voor de chirurg: Tumoren beter zichtbaar maken tijdens de operatie bij dikkedarmkankerpatiënten

afgerond

Onderzoekssamenvatting

Dit onderzoek moet duidelijk maken of uitzaaiingen van darmkanker beter verwijderd kunnen worden als de kankercellen vooraf zijn gemerkt met een lichtgevende stof. Jaarlijks sterven zo’n 5000 Nederlanders aan dikke darmkanker. Met name uitzaaiingen vormen hierbij een probleem: als de tumor uitzaait naar het buikvlies, kan een operatie (en aanvullend chemo) in sommige gevallen uitkomst bieden, maar het succes hangt sterk af van de mate waarin het de chirurg lukt om de tumor te verwijderen. En het onderscheid tussen tumorweefsel en gezond weefsel is op het blote oog niet altijd even duidelijk.

De laatste jaren zijn fluorescentietechnieken in opkomst. Hierbij wordt een lichtgevende stof ingespoten die specifiek aan de kankercellen bindt. Daardoor wordt beter zichtbaar welk weefsel moet worden weggesneden en wat niet.

Het onderzoek

Doel van dit onderzoek is om deze techniek geschikt te maken voor patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker. Omdat de techniek nog erg nieuw is, is het belangrijk om zorgvuldig te onderzoeken of de gebruikte stoffen veilig zijn, hoe de techniek het beste kan worden toegepast tijdens de operatie en hoeveel beter de resultaten zijn in vergelijking met de huidige operatietechnieken. In totaal zullen 46 patiënten deze experimentele operatie ondergaan.

Relevantie voor de patiënt

Als deze studie succesvol is komt ook uitbreiding naar andere tumorvormen in zicht. Hiervoor moet de lichtgevende stof dan nog wel worden aangepast aan de andere soort kankercellen, aangezien de stof in deze studie alleen specifiek aan darmkankercellen bindt. 

Betere herkenning van tumoren is belangrijk bij de behandeling van heel veel vormen van kanker. Met name als tumoren heel klein zijn, en/of moeilijk te onderscheiden zijn van normaal weefsel kan het maken van fluorescente afbeeldingen de uitkomst van de operaties bij kanker enorm verbeteren.