Verbeteren effectiviteit en minimaliseren toxiciteit HIPEC behandeling voor colorectale peritoneale uitzaaiingen door toepassing van “step-up heating” tijdens HIPEC

lopend

Onderzoekssamenvatting

HIPEC is een behandeling voor uitzaaiingen in het buikvlies. Hierbij wordt de buikholte gespoeld met verwarmde chemotherapie. Is deze behandeling te verbeteren door te variëren met de temperatuur, tijdsduur en dosering?

Verbetering van HIPEC (hyperthermische intraperitoneale chemotherapie) bij darmkanker die naar het buikvlies is uitgezaaid.

Waarom is dit onderzoek nodig?

HIPEC wordt toegepast als behandeling van kleine uitzaaiingen in het buikvlies, meestal in combinatie met chirurgische verwijdering van de zichtbare tumor. Hoewel de behandeling goede resultaten geeft bij o.a. uitgezaaide eierstok- en darmkanker, is er onduidelijkheid over de optimale temperatuur, tijdsduur en dosering. Dat biedt ruimte voor verbetering.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

HIPEC is naar verwachting effectiever wanneer de temperatuur wordt opgevoerd. De onderzoekers willen de HIPEC daarom in twee fases verdelen. Eerst 60 minuten verwarmen op een relatief lage temperatuur (39-40°C) om de chemotherapie zich goed door het weefsel te laten verspreiden. Daarna een boost van 30 minuten op een veel hogere temperatuur (42-43°C) om de kankercellen optimaal te bestrijden.

Om dit te toetsen gaan de onderzoekers verschillende temperatuurcombinaties en chemotherapiedoses uittesten in gekweekte weefsels. Gemeten wordt hoe de chemotherapie zich verdeelt over het weefsel en in welke hoeveelheden. 

Uit de resultaten volgt een aanbeveling voor de optimale toepassing van HIPEC, met maximaal effect op de tumor en aanvaardbare bijwerkingen. 

Wat levert dit onderzoek op?

Verbetering van de HIPEC-behandeling kan leiden tot betere vooruitzichten voor de patiënt. D.w.z.: langere (ziektevrije) overleving.