STAR-TREC fase III studie

lopend

Onderzoekssamenvatting

Chirurgen en onderzoekers zoeken manieren om hun patiënten minder ingrijpend te hoeven opereren. In deze patiëntenstudie wordt bekeken of het mogelijk is om endeldarmsparend te behandelen bij endeldarmkanker en zo ja, wat de beste methode is voor de patiënt. 

Jaarlijks krijgen zo’n 3500 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker. Een aantal dat mede door het bevolkingsonderzoek darmkanker sterk is toegenomen. Het bevolkingsonderzoek maakt het bovendien mogelijk om tumoren in een vroeg stadium op te sporen, waardoor de kans op een goede behandeling vaak groter is. Naar schatting 80% van deze patiënten kan genezen worden met een operatie waarbij de gehele endeldarm wordt verwijderd. Hoewel dat goed nieuws is, zijn er ook nadelen: er is na de operatie een tijdelijk of permanent stoma nodig en patiënten kunnen blijvende klachten ervaren met ontlasting en seksuele functies. 
 
Onderzoekers zijn daarom op zoek naar behandelingen die minder ingrijpend zijn, maar wel net zo effectief. Zo blijkt uit recent Engels en KWF-gefinancierd onderzoek dat het voor sommige patiënten mogelijk is om de endeldarm te sparen wanneer ze eerst bestraling krijgen, eventueel in combinatie met chemotherapie. Vervolgens worden deze patiënten onder intensieve controle gesteld, wat ook  wel ‘wait and see’-beleid wordt genoemd.   
 
In dit vervolgonderzoek ligt de focus op de langetermijneffecten van deze aanpak. Want hoewel is gebleken dat bij meer dan de helft van de patiënten de endeldarm gespaard kan worden, zijn er ook patiënten die de chemo/bestraling niet goed verdroegen en ernstige complicaties kregen.  
 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd? 

De onderzoekers willen in deze patiëntenstudie bepalen welke endeldarmsparende methode nou het beste is om in te zetten: enkel bestraling, bestraling gecombineerd met chemo, of de huidige standaardbehandeling met een operatie. Naast dat wordt gemonitord welke behandelvorm medisch het meest effectief is, wordt ook de kwaliteit van leven de patiënt als uitkomstmaat meegenomen in de studie.  
 

Wat levert dit onderzoek op? 

Voordat een nieuwe behandeling kan worden geïmplementeerd als de nieuwe standaard, is het belangrijk om de bewijzen te verzamelen dat deze ook echt beter is en goed wordt verdragen. De afgelopen jaren hebben laten zien dat er goede mogelijkheden zijn om patiënten met endeldarmkanker minder ingrijpend te behandelen. Deze studie kan daarbij als laatste zetje dienen.