Ontwikkeling van een predictiemodel om het risico op recidief bij kinderen met schildklierkanker te kunnen voorspellen (ped-DTC STRATIFY studie)

start binnenkort

Onderzoekssamenvatting

Schildklierkanker op de kinderleeftijd is zeldzaam, jaarlijks worden er in Nederland 10-12 kinderen met gedifferentieerde schildklierkanker gediagnosticeerd. Kinderen met gedifferentieerde schildklierkanker hebben met de huidige behandelprotocollen een goede prognose (10-jaarsoverleving >98%). De behandeling bestaat bij nagenoeg alle kinderen uit een totale verwijdering van de schildklier gevolgd door nabehandeling met radioactief jodium. Meer dan 40% van de overlevenden krijgt echter te maken met (lange termijn) bijwerkingen ten gevolge van de gegeven behandeling, zoals speekselklierdysfunctie tweede tumoren. De goede prognose in combinatie met het hoge aantal bijwerkingen onderschrijven de gedachte dat veel kinderen met schildklierkanker momenteel worden overbehandeld, resulterend in onnodige bijwerkingen. Betrouwbare en gevalideerde classificaties om kinderen met schildklierkanker bij diagnose in te delen naar het risico op een recidief zijn er niet. Daarom krijgen op dit moment bijna alle kinderen met gedifferentieerde schildklierkanker dezelfde behandeling.

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing

Door het ontwikkelen van betrouwbare predictiemodellen voor kinderen met schildklierkanker zullen we al ten tijde van diagnose het risico op een recidief kunnen voorspellen.  

Relevantie

Met behulp van een indeling op basis van het risico op een recidief al ten tijde van de diagnose zullen artsen beter kunnen inschatten welke kinderen baat hebben bij een agressieve behandeling en voor welke kinderen minder uitgebreide behandeling nodig is (bijvoorbeeld door het achterwege laten van behandeling met radioactief jodium). Gepersonaliseerde behandelprotocollen zullen leiden tot minder overbehandeling van kinderen met schildklierkanker, resulterend in minder onnodige bijwerkingen en een betere kwaliteit van leven.

Onderzoeksvragen

De belangrijkste onderzoeksvraag is welke kenmerken van de patiënt en de schildklierkanker ten tijde van diagnose kunnen voorspellen wat het risico is op het optreden van een recidief. Deze kenmerken kunnen vervolgens worden gebruikt bij de samenstelling van het predictiemodel.

Onderzoeksopzet

Omdat schildklierkanker bij kinderen zeldzaam is, zijn we het afgelopen jaar een unieke Europese samenwerking gestart om gezamenlijke internationale studies met voldoende patiënten te kunnen gaan uitvoeren. Met de centra uit dit samenwerkingsverband willen we in een periode van twee jaar, 200 kinderen met recent gediagnosticeerde schildklierkanker includeren. Van deze patiënten zullen we informatie verzamelen over de kenmerken van de schildklierkanker ten tijde van diagnose en de gegeven behandeling. Tevens zal worden onderzocht of er genetische veranderingen in het schildklierweefsel (verkregen bij de operatie) kunnen worden gevonden die voorspellend zijn voor het optreden van een recidief. Patiënten worden gevolgd tot 24 maanden na de diagnose. De belangrijkste uitkomstmaat is het optreden van een recidief in deze periode.

Verwachte uitkomsten

De resultaten van deze studie zullen laten zien welke kenmerken van de patiënt en de schildklierkanker ten tijde van diagnose voorspellend zijn voor het optreden van een recidief. Het combineren van deze variabelen zal leiden tot de ontwikkeling van een predictiemodel die vervolgens in de toekomst kan worden gebruikt bij het nemen van beslissingen ten aanzien van adequate behandeling van de individuele patiënt.

Omschrijving stappen nodig om resultaat te implementeren

Omdat de predictiemodellen worden ontwikkeld met gegevens van kinderen met schildklierkanker uit heel Europa kunnen ze direct in patiëntengroepen in de praktijk worden gebruikt.