Oncolytische virussen maken de weg vrij voor effectieve immuuntherapie van kanker

Alpe d'HuZes
afgerond

Onderzoekssamenvatting

Immunotherapie is een veelbelovende behandeling maar werkt helaas niet bij alle typen tumoren even goed, zoal tumoren die slecht toegankelijk zijn voor afweercellen. Kunnen deze tumoren ‘bewerkt’ worden zodat afweercellen de tumor wel kunnen bestrijden? Met dit onderzoek wil de onderzoeker bestuderen hoe immunotherapie bepaalde tumoren (namelijk die slecht toegankelijk zijn voor afweercellen) effectiever kan bestrijden. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat immunotherapie nog te vaak niet werkt. Vooral bij ‘koude’ tumoren. Dit zijn tumoren waarin weinig afweercellen kunnen binnendringen. 

Het eigen afweersysteem kan kankercellen opsporen en vernietigen maar hier heeft het hulp bij nodig. Immunotherapie helpt hierbij. Vooral T-cellen (witte bloedcellen) spelen een belangrijke rol. Maar zij moeten in de tumor binnendringen om hun werk goed te kunnen doen. 

De onderzoeker van dit projectvoorstel wil de tumor toegankelijker maken voor T-cellen. Mogelijk kan dit door een virus toe te dienen. Het gaat dan om een speciaal virus (oncolytisch virus ) dat kankercellen herkent en lokaal een ontsteking teweegbrengt zonder het gezonde weefsel te schaden. Dit virus kan kanker niet opruimen maar wel stofjes produceren die T-cellen naar de tumor lokken. Bovendien verzwakt het virus de verdedigingslinie van de tumor tegen afweercellen. Maar voordat dit virus gebruikt kan worden om immunotherapie effectiever te maken moet het eerst goed onderzocht worden. 

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of en welke virussen gebruikt kunnen worden om bepaalde tumoren toegankelijker te maken voor het afweersysteem. Bovendien moet blijken voor welke immunotherapieën deze methode het meest effectief zal zijn. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zal de onderzoeker in het laboratorium met behulp van speciale muismodellen de onderzoeksvragen proberen te beantwoorden. Dit zijn muizen met kankercellen uit mensen. Hiervoor zijn verschillende kankertypes geselecteerd die hun eigen verdedigingslinie tegen T-cellen hebben, waaronder alvleesklierkanker en darmkanker. 

Het virus dat de onderzoeker gaat gebruiken is het reovirus. Dit is een oncolytisch virus dat veilig bevonden is. Bovendien werkt het in muizen en mensen vrijwel hetzelfde. Daarnaast zal de onderzoeker ook nog 2 andere virussen testen.