Nieuwe representatieve tumormodellen om geneesmiddelontwikkeling voor slokdarm, maag en alvleeskliertumoren te verbeteren en versnellen.

Health~Holland
lopend

Onderzoekssamenvatting

Alvleesklierkanker en slokdarm/maagtumoren zijn beide tumorsoorten die slecht te behandelen zijn, waardoor patiënten vaak aan deze ziekte overlijden. Daarom is er grote behoefte aan nieuwe en betere behandelmogelijkheden. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is vaak een langdurig en kostbaar proces, waarbij veel (tot 85%) van de mogelijke geneesmiddelen die ontdekt worden niet bruikbaar blijken voor patiënten omdat de huidige modellen voor deze tumoren die gebruikt worden tijdens de geneesmiddel ontwikkeling onvoldoende representatief zijn voor deze vormen van kanker.

Onderzoeksrichting/voorgestelde oplossing en relevantie

Afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van tumormodellen. Onder andere met de introductie van zogenaamde organoïden (mini-organen), bestaande uit epitheel (slijmvlies) of tumor cellen. Ondanks dat deze organoïden een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek, missen ze belangrijke andere onderdelen celtypen die in de tumoren aanwezig zijn. Zo missen ze bijvoorbeeld tumor geassocieerde fibroblasten (steuncellen/bindweefselcellen) en de cellen van het eigen afweersysteem van de patiënt.

Onderzoeksvragen

Kunnen we modellen ontwikkelen die de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen versnellen, doordat ze beter in staat zijn verschillende patiëntengroepen goed na te booten?

Onderzoeksopzet

In dit project gaan we proberen deze 3 celtypen te combineren in 3-dimensionale mini-tumoren, zodat daarmee beter bestudeerd kan worden hoe een tumor ontstaat, doorgroeit en hoe nieuwe medicijnen beter getest kunnen worden. Hiermee hopen we dat geneesmiddelenontwikkeling voor deze ziekten versneld kan worden en dat er minder proefdieren nodig zijn om nieuwe geneesmiddelen te testen.

Verwachte uitkomsten

We verwachten nieuwe geavanceerde modellen te ontwikkelen om zowel slokdarm, maag als alvleesklierkanker beter na te kunnen bootsen, zonder proefdiermodellen te gebruiken.

Benodigde stappen om resultaat te implementeren

Na validatie van deze modellen zullen ze aangeboden worden aan de academische partijen en via het betrokken bedrijf aan commerciële partijen die geneesmiddel ontwikkeling doen.