Borstkanker beter opereren met een hyperspectrale camera

onderzoeksdatabase

Onderzoeksamenvatting

Gepubliceerd op 27 maart 2019

Achtergrond

Een borstsparende behandeling heeft over het algemeen de voorkeur boven een complete amputatie. De kans op terugkeer van borstkanker is groter bij een sparende operatie, als blijkt dat de snijranden van het verwijderde weefsel nog tumorcellen bevatten. Daarom wordt in deze gevallen vaak gekozen voor een tweede operatie om nog meer weefsel weg te halen.

Zo’n tweede operatie zou niet hoeven wanneer chirurgen tijdens de operatie al naar de snijranden zou kunnen kijken, om te checken of daar tumorcellen in zitten. Nu kan dat nog niet, maar in dit onderzoek wordt getest of dat wél mogelijk is met een hyperspectrale camera.

Doel van het project

Uit eerder onderzoek blijkt dat deze high-tech camera (de NASA gebruikt de camera om het aardoppervlak te bestuderen vanuit de ruimte) met 90% zekerheid kan bepalen of er tumorcellen in de snijranden van het weggenomen weefsel zitten.

Moeilijkheid is wel dat deze camera opereert vanuit een soort naald, waardoor er alleen hele kleine stukjes mee onderzocht kunnen worden. De onderzoekers willen de techniek geschikt maken om grote stukken weefsel (20x20 cm) te kunnen overzien. Om dat mogelijk te maken werkt de afdeling Biomedical Engineering & Physics (AMC) samen met het Biomedical Technology Institute (UTwente) en de afdelingen Pathologie en Chirurgie van het NKI-AVL. In de laatste fase van het project wordt bij 200 patiënten in het laatste ziekenhuis getest of deze methode werkt en praktisch inzetbaar is.

Relevantie voor de patiënt

Het gebruik van een hyperspectrale camera tijdens borstoperaties kan leiden tot een betere verwijdering van de tumor, terwijl er meer gezond borstweefsel zal worden gespaard. Voor de patiënt betekent dit een beter cosmetisch resultaat, minder angst voor een tweede operatie en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven.