Betere aanpak van naadlekkages bij endeldarmkankeroperaties

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 20 maart 2020

De operatieve behandeling van endeldarmkanker bestaat uit het verwijderen van het stuk darm waar de tumor zit. De overgebleven darmuiteinden worden aan elkaar gehecht. Een gevreesde complicatie na deze ingreep is een naadlekkage: een lek tussen de uiteinden. Hoe zijn die het beste aan te pakken?

Doel van dit onderzoek

De IMARI-studie heeft als doel om naadlekkages vaker te voorkomen, eerder op te sporen en sneller en beter te behandelen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Naadlekkages kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals een abces, chronische ontstekingen of terugkeer van de tumor.

De behandeling van naadlekkages bestaat uit de aanleg van een tijdelijk stoma (tenzij dit al plaatsvond), in combinatie met het leegzuigen van het abces. Deze behandeling is slechts bij de helft van de patiënten succesvol. Als de naadlekkage niet geneest, ontstaat een chronische ontsteking in het bekken. De patiënt krijgt dan een nieuwe, grote operatie en een permanent stoma. Dat gaat gepaard met een slechte(re) kwaliteit van leven.

Minder kans op en betere behandeling van naadlekkages is dus van groot belang voor patiënten met endeldarmkanker.

Plan van aanpak

In de IMARI-studie wordt de huidige aanpak van naadlekkages vergeleken met een nieuwe combinatie van maatregelen. Deze multi-aanpak bestaat uit 5 maatregelen die naadlekkages vaker moeten voorkomen, eerder opsporen en beter behandelen.

Naadlekkages voorkomen

 • Het losmaken van de darm bij de milt
  Dit verlaagt de spanning op de verbonden darmuiteinden.
 • Het beoordelen van de darmdoorbloeding
  Slechtere doorbloeding leidt tot slechtere genezing en een verhoogde kans op naadlekkages. Met een fluorescente stof (indocyanine groen) en een speciale camera kan de doorbloeding voor en na het aanleggen van de nieuwe darmverbinding worden beoordeeld. Op  basis daarvan kan de chirurg de darmverbinding eventueel aanpassen.
   
 • Het schoonmaken van de darm in combinatie met antibiotica
  Een nieuw inzicht is dat ook darmbacteriën invloed hebben op de naadlekkages. Met antibiotica en het schoonmaken van de darm is de samenstelling van de darmbacteriën te optimaliseren. Dat kan het aantal naadlekkages verminderen.

Naadlekkages vroeg opsporen

 • CRP-meting op de 3e dag na de operatie, zo nodig gevolgd door CT-scan
  CRP (C-reactief proteïne) is een eiwit dat vrijkomt bij ontstekingen. Een verhoogde CRP-waarde kan wijzen op een naadlekkage. In dat geval is een CT-scan aangewezen om de darmverbinding te beoordelen.

Naadlekkages behandelen

 • EVAC met chirurgisch herstel. Bij deze methode wordt de lekkage gesloten met een operatie via de anus in combinatie met EVAC (Endoscopic Vacuum Assisted Closure). Dit is een vorm van negatieve-druk-therapie (‘vacuüm zuigen’) die bijdraagt aan snellere en betere wondgenezing.

In totaal doen 488 patiënten mee aan dit onderzoek. De ene helft krijgt de nieuwe aanpak, de andere de huidige aanpak. Na een jaar krijgen alle deelnemers een CT-scan om de darmverbinding te beoordelen.

Wat levert dit onderzoek op?

De verwachting is dat de nieuwe ‘multi-aanpak’ betere resultaten geeft dan de huidige aanpak. Dat betekent dat er minder naadlekkages optreden en dat de naadlekkages die toch optreden eerder worden herkend en beter worden behandeld. Idealiter wordt de nieuwe aanpak dan snel opgenomen in de landelijke behandelrichtlijnen voor (endel)darmkanker.