Veelgestelde vragen…

...over de tv-show ‘Voor het leven’ en het levensgrote kunstwerk

Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen over het levensgrote kunstwerk en de tv-show ‘Voor het leven’ uit juni 2022. Je kan op ma t/m vr van 9.00 - 17.00 uur ook bellen naar 020 570 05 70 (gebruikelijke belkosten). Of op elk moment mailen naar [email protected].

Het kunstwerk

Street artist Judith de Leeuw maakte speciaal voor de tv-show ‘Voor het leven’ (2022) in Rotterdam een levensgroot kunstwerk. Deze muurschildering van 15 bij 26 meter werd verdeeld in duizenden stukjes. Iedereen kon symbolisch 1 of meer stukjes kopen. Daarmee is het een kunstwerk van ons allemaal geworden als statement voor het leven.
Alle donaties dragen bij aan een betere toekomst voor mensen met en na kanker.

Je kan het kunstwerk bewonderen bij de Kop van Zuid in Rotterdam, aan de Wilhelminakade. De muurschildering staat op het gebouw 't Leidsche Veem van SSH Student Housing.

De titel van het kunstwerk is: Brightness in the clouds of cancer 

Judith de Leeuw over haar kunstwerk:
"Het ontwerp beeldt een vrouw af die wordt omringd door mist. Ze omarmt haar kind. Dit is geïnspireerd op de verhalen van kankerpatiënten Pim, Kelly en Ilse. Allemaal gaven ze aan bewuster van het leven te kunnen genieten sinds de diagnose kanker. Met name van de liefde van familie. 

Het leven beleven we vaak onhelder. Als vanzelfsprekend. Pim, Kelly en Ilse ervaarden hoe hun ziekte de blik op de wereld compleet ondersteboven zet. Naar mijn mening kunnen we veel leren van deze kankerpatiënten. We moeten door de wolken de waarde van het leven zien, omdat het morgen zomaar kan zijn afgelopen.

Deze muurschildering is een boodschap voor heel Nederland. Een les van Pim, Kelly en Ilse. Wacht niet tot morgen om uit te spreken dat je van je vader, dochter of moeder houdt. Geniet van de zon die schijnt, de benen waar je op loopt en het lichaam waarmee je ademt. Probeer door de mist te zien. Waardeer en besef wat je hebt. Omarm het leven, bewuster en helderder dan ooit."

Met het levensgrote kunstwerk maakt KWF samen met Nederland een statement vóór het leven. Steeds meer mensen leven met en na kanker. Naast het financieren van kankeronderzoek investeert KWF daarom ook in een beter leven voor mensen die zijn geraakt door kanker. Zoals in het platform kanker.nl en de kankerpatiëntenorganisaties onder de koepel van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties Of in de toegekende subsidie aan een nascholingstraject over palliatieve zorg voor zorgverleners.

Street artist Judith de Leeuw

Judith de Leeuw is een wereldberoemde street artist, bekend als JDL street art. Zij maakt levensgrote en indrukwekkende muurschilderingen. Met het kunstwerk in Rotterdam maakt Judith een statement voor het leven. Ze liet zich inspireren door verhalen van kankerpatiënten en naasten. “Het verhaal, de emotie dat is voor mij het belangrijkste. Anderen kunnen zich er dan vaak ook in herkennen.”

Judith maakt de grote muurschilderingen omdat ze daarmee emoties kan uitvergroten. “Als iemand ergens mee worstelt, bijvoorbeeld een ziekte, blijft dat voor de buitenwereld vaak onzichtbaar. Ik probeer het alsnog zichtbaar te maken. Ik maak hele expressieve schilderingen met een dramatische lading. Dat zorgt ervoor dat die emoties heel groot uitgebeeld worden. En met een muurschildering van meters hoog kan je daar niet omheen!”

Judith laat zich voor het ontwerp van haar kunst altijd inspireren door persoonlijke verhalen. Dit keer door de verhalen van kankerpatiënten en naasten. “Ik raak door een verhaal van iemand geïnteresseerd in een thema. Dan interview ik mensen met dezelfde soort problemen en kijk ik hoe ik kan bijdragen met mijn werk. Het verhaal, de emotie dat is voor mij het belangrijkste. Anderen kunnen zich er dan vaak ook in herkennen.”

De tv-show

Op maandagavond 30 mei 2022 presenteerde Frits Sissing de live tv-show Voor het leven. De show vond plaats op de Kop van Zuid in Rotterdam. In de tv-uitzending onthulde Judith de Leeuw haar kunstwerk. We zagen inspirerende verhalen van mensen die leven met kanker, optredens van bekende artiesten en krachtige statements van bekende en onbekende Nederlanders waaronder André van Duin, Eloise van Oranje, Ron Fresen, Martsje Paulusma, Sander Schimmelpenninck en Sosha Duysker.