KWF Kinderfonds

evi kinderfonds wip

Kinderen met kanker

Kanker bij kinderen is een zeldzame aandoening. Toch is het, na ongevallen, de meest voorkomende doodsoorzaak onder kinderen. In ons land krijgen elk jaar zo’n 570 kinderen een vorm van kanker, dat zijn er ruim 10 per week. Voor ons is elk kind dat kanker krijgt er één teveel.

Een hoopgevende tussenstand

Dankzij betere diagnose en behandeling heeft een kind tegenwoordig een veel grotere kans om van kanker te genezen: zo’n 75% van de kinderen overleeft. Die tussenstand is hoopvol, maar het geeft vooral aan dat er nog een hele wereld te winnen valt. Als het aan KWF Kankerbestrijding ligt, komt er een dag dat geen enkel kind aan kanker hoeft te sterven.

KWF en kinderkanker: een lange historie

KWF financiert al jaren onderzoeken naar het ontstaan en de behandeling van kinderkanker. Zo organiseerden we tijdens ons 25-jarig bestaan in 1974 een inzamelingsactie die volledig in het teken stond van kanker bij kinderen. Van de opbrengst hebben we 4 kinderoncologische topcentra opgericht in Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Rotterdam. En in het fonkelnieuwe Prinses Maxima Centrum in Utrecht zullen de komende jaren ook vele nieuwe onderzoeksprojecten opgestart worden. Het is mede dankzij onze donateurs dat we dit kunnen doen.

Onderzoek: van voorkomen tot nazorg

De kinderoncologische onderzoeken die we begeleiden en financieren omvatten het hele spectrum van de ziekte. Van fundamenteel onderzoek naar het ontstaan en mechanisme van kinderkanker, maar ook het testen van nieuwe behandelingen in de praktijk. En er wordt onderzoek verricht naar het nazorgtraject, zoals langetermijneffecten van behandeling en psychosociale trajecten. Al deze projecten dragen bij aan een betere behandeling en een hogere kwaliteit van leven voor kinderen met kanker. Onderzoek toont aan dat ongezonde leefgewoonten een belangrijke oorzaak zijn van kanker. Daarom beschermen we specifiek de jeugd tegen schadelijke gevolgen van roken. En geven we voorlichting over verstandig zonnen. Meer over onderzoek naar kinderkanker.

Nieuw: KWF Kinderfonds

In het onlangs opgerichte KWF Kinderfonds bundelen wij veelbelovende onderzoeksprojecten op het gebied van kinderkanker. Het KWF Kinderfonds brengt de dag dichterbij dat geen kind meer hoeft te sterven aan kanker. Maar daar hebben we jouw hulp hard bij nodig. Mogen we op je rekenen? Stuur ons een mail voor meer informatie over hoe je jouw donatie kunt schenken aan het Kinderfonds.