Afweercellen betere aanvalsinstructies geven

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 3 mei 2019

Het afweersysteem kan de kanker aanvallen, maar de kanker heeft allerlei trucjes ter beschikking om het afweersysteem te ontlopen. Het saboteren van die trucjes is een manier om bepaalde kankerbehandelingen (immunotherapie) te verbeteren.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers bestuderen of je een sterker afweersysteem, en daarmee immunotherapie, krijgt door specifieke afweercellen (T-cel, een witte bloedcel) ‘betere instructies’ mee te geven (herprogrammeren). De onderzoekers zijn hiervoor vooral geïnteresseerd in een speciaal eiwit, DOT1L. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat kankercellen allerlei trucjes hebben om het afweersysteem te ontlopen waardoor kanker kan doorwoekeren of terugkomen. Zo kunnen kankercellen bijvoorbeeld belangrijke afweercellen onderdrukken, waardoor deze hun werk niet meer goed kunnen doen. Zo werkt de kanker niet alleen het afweersysteem tegen maar ook ‘immunotherapie’, aangezien deze therapie gericht is op versteken van de afweerreactie.

Eerst iets over immunotherapie. Dit is een nieuwe behandeling die de werking van het eigen afweersysteem versterkt zodat het de kanker kan aanvallen. De resultaten van immunotherapie zijn indrukwekkend, maar helaas heeft niet iedereen er baat bij. Mogelijk zijn afweercellen niet goed geprogrammeerd om de kanker effectief te kunnen bestrijden. Waarschijnlijk kun je de immunotherapie krachtiger maken door deze afweercellen opnieuw te programmeren.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of het herprogrammeren van afweercellen leidt tot een krachtigere immunotherapie. Omdat DOT1L-remmers al beschikbaar zijn is de weg van het laboratorium naar de kliniek korter dan bij veel andere laboratoriumonderzoeken het geval is.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers gebruikmaken van speciale muismodellen en een bepaald type T-cel (afweercel). Een T-cel kan heel precies kankercellen herkennen en aanvallen. Het uitschakelen van DOT1L zou leiden tot meer T-cellen en dus een krachtigere immunotherapie.

Het herprogrammeren van de afweercellen gebeurt op DNA-niveau, door middel van bepaalde chemische processen. Door DOT1L te remmen zal het lichaam de correct geprogrammeerde afweercellen waarschijnlijk versneld kunnen produceren.