Immunotherapie zonder chemotherapie geven

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Immunotherapie zonder chemotherapie geven
Onderzoekers

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 13 februari 2019

Immunotherapie helpt het afweersysteem om kanker aan te vallen. Toch ontkomt de kanker nog te vaak. Daarom is een bijkomende chemotherapie nodig en dat is vervelend, want die geeft allerlei nare bijwerkingen. 

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek wil de onderzoeker achterhalen of bestaande en toekomstige immunotherapieën krachtiger gemaakt kunnen worden zodat aanvullende chemotherapie minder of helemaal niet meer nodig is. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat het eigen afweersysteem, zelfs met hulp van immunotherapie, vaak niet sterk genoeg is om kanker effectief te bestrijden. Daarom krijgen patiënten een chemotherapie erbij. Toch is deze combinatie niet ideaal, want chemotherapie geeft veel nare bijwerkingen. Een van die bijwerkingen is dat de chemotherapie het afweersysteem zwakker maakt. Een effect dat dus tegengesteld is aan immunotherapie. Een heel sterke immunotherapie maakt de chemokuur mogelijk overbodig.

De onderzoeker van dit project denkt dat bepaalde afweercellen, witte bloedcellen (neutrofiele granulocyten) interessant kunnen zijn omdat deze cellen over een unieke methode blijken te beschikken om kankercellen te doden. Bovendien zouden bepaalde ‘schakelpunten’ (immune checkpoints) zo’n witte bloedcel kunnen tegenwerken. Dit vormen aanknopingspunten voor het ontwikkelen van een krachtigere immunotherapie.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of bestaande en toekomstige immunotherapieën verbeterd kunnen worden met behulp van de hier onderzochte witte bloedcellen. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit uit te voeren zal de onderzoeker in het laboratorium met speciale cellen en weefsels de witte bloedcellen goed in beeld brengen en via verschillende testen hun rol in  de bestrijding van kanker in kaart brengen.

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

​Projectcode: 11537 / 2018-1
Titel project: Over hoe kankercellen therapeutische antistofgemedieerde destructie van neutrofielen kunnen weerstaan
Projectleider(s): dr. Hanke Matlung
Instituut: Sanquin Research
Startdatum: 1 januari 2019
Looptijd: 4 jaar
Tumorsoort: Bloedkanker; borstkanker; dikkedarmkanker; hoofd-halskanker; longkanker; melanoom, myeloom, non-Hodgkinlymfoom; maagkanker; (overige) gastro-intestinale tumoren
Financiering KWF: € 504.735,20

De kracht van het afweersysteem

​Met een beetje hulp van buitenaf kan het afweersysteem kankercellen aanpakken. Die hulp noemen we immunotherapie.
Meer over immunotherapie