Genetisch gemanipuleerde bacterie om kanker te bestrijden

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Genetisch gemanipuleerde bacterie om kanker te bestrijden
Onderzoekers in beeld - dit onderzoek is mede mogelijk dankzij donaties

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Ondanks dat allerlei nieuwe behandelingen tegen kanker beschikbaar zijn, is de effectiviteit lang niet bij iedere tumor en/of patiënt goed genoeg. Misschien wordt het tijd voor een heel andere aanpak?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een heel nieuwe techniek ontwikkelen om kanker te bestrijden.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat bepaalde factoren nog altijd de antikankerbehandelingen tegenwerken, zoals lage medicijnopname in de tumor zelf en trucjes van de tumor om het afweersysteem te ontlopen.

Om een tumor heen ligt vaak dood weefsel (necrotisch weefsel) dat een barrière vormt tegen het afweersysteem. Hierdoor werkt bijvoorbeeld immunotherapie minder goed. Mogelijk kan zo’n barrière met behulp van een bacterie, de Clostridium-bacterie, weggenomen worden.

De Clostridium-bacterie voelt zich aangetrokken tot necrotisch weefsel in een tumor. Daar aangekomen wordt de bacterie ‘geactiveerd’ waardoor die allerlei signaalstoffen gaat produceren. Deze stoffen helpen het afweersysteem om de kanker op te sporen en te bestrijden.

Deze bacterie kan genetisch gemanipuleerd worden zodat die ter plaatste, in de tumor, allerlei antikankergenen in werking stelt. Hiermee zou deze techniek een heel nieuwe manier zijn om kanker te bestrijden.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of het mogelijk is om een genetisch gemanipuleerde Clostridium-bacterie te maken die in de tumor antikankerstoffen produceert. Als dat lukt dan kan een volgende stap gemaakt worden in het onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van deze techniek. Toch zal het nog wel langere tijd duren voordat de techniek op patiënten wordt toegepast.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers in het laboratorium de bacterie genetisch manipuleren. Vervolgens zullen ze testen of de veranderingen die ze hebben aangebracht stabiel zijn.

Daarna gaan ze in proefdieren bestuderen of de genetisch gemanipuleerde bacterie inderdaad de signaalstoffen produceert die het afweersysteem helpen om de kanker te bestrijden.  

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

Projectcode: 11163 / 2017-1
Titel project: Bacteriële Trojaanse paarden in de strijd tegen tumoren: gebruik van gemodificeerde clostridium om  therapeutische moleculen te produceren specifiek in tumoren
Projectleider: Prof. Philippe Lambin
Instituut: Maastricht UMC
Startdatum: 1 juni 2018
Looptijd: 2 jaar
Tumorsoort: Ongespecificeerd
Financiering KWF: € 152.042,-

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Je steunt ons met elk bedrag – groot, of klein.
Doneer