Behandeling van speekselklierkanker met radionucliden

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Behandeling van speekselklierkanker met radionucliden

Onderzoekssamenvatting

​Publicatiedatum: 22 februari 2019

Bij veel speekselkliertumoren komt een molecuul voor dat we ook zien bij prostaatkankercellen: PSMA. Bij prostaatkanker kan daar heel gericht tegen behandeld worden. Bij speekselklierkanker in de toekomst wellicht ook?

Doel van dit onderzoek
De onderzoekers willen de veiligheid en effectiviteit van radionucliden bij speekselklierkanker bepalen.
Waarom is dit onderzoek nodig?
Er zijn verschillende vormen van speekselklierkanker, waarbij  adenoid cysteus carcinoom (ACC) en salivary duct carcinoom (SDC) het meest voorkomen. Bij ACC is chemotherapie de beste behandeloptie, bij SDC hormoontherapie. Als de tumor uitzaait, dan overlijden de meeste patiënten op den duur aan de ziekte. Daarom zijn nieuwe behandelingen hard nodig. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?
Op prostaatkankercellen komt een molecuul voor, PSMA, dat ook op ACC-tumoren wordt gezien en op een deel van de SDC-tumoren. Op dit PSMA-molecuul kan heel gericht worden behandeld met radionucliden. Dat zijn radioactieve stoffen die je, in dit geval, specifiek kunt laten binden aan PSMA, waarna ze de kankercellen bestralen en vernietigen.

Vanwege de aanwezigheid van PSMA ligt deze behandeling daarmee ook in het bereik van patiënten met speekselklierkanker, maar het is belangrijk om eerst noodzakelijke onderzoeken te doen naar de veiligheid en dosis van zo’n behandeling. Dat wordt in dit project gedaan bij een klein aantal patiënten. Ook willen de onderzoekers bepalen of het mogelijk is om met hormoontherapie de tumoren die ongevoelig zijn voor de radionucliden, alsnog gevoelig te maken voor deze behandeling.

Wat levert dit onderzoek op?
Als deze kleine patiëntenstudie succesvolle resultaten oplevert en duidelijk is hoe de behandeling veilig kan worden gegeven, kan een grotere vervolgstudie worden opgezet om de behandeling met radionucliden voor meer speekselklierkankerpatiënten mogelijk te maken.

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

​Projectcode: 11807/2018-2
Titel project: 177Lu-PSMA Radioligand therapie voor patiënten met speekselklierkanker
Projectleider(s): prof. Carla van Herpen
Instituut: Radboud UMC
Startdatum: medio 2019
Looptijd: 3 jaar
Tumorsoort: speekselklier
Projectbudget: €656,845
Datum: 2 januari 2019

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Je steunt ons met elk bedrag – groot, of klein.​
Doneer