Johan vertelt over zijn zus Joanita

Johan en Juanita

Ik wil tegen iedereen zeggen: Respecteer elkaar!

​Joanita (78) voelt als een grote, sterke zus voor Johan (71). Maar in 2016 kreeg ze borstkanker. “Waarom jij? Dacht ik? Ze is zo’n goed mens! Echt de grootste sociale goeroe van Amsterdam.”

Johan: “Nita is echt een sociaal mens in hart en nieren. Ze kreeg zelfs een lintje, omdat ze de actiefste vrijwilliger van Amsterdam-Zuid is! Heb je even geen onderdak? Dan kun je bij haar slapen. Geen eten? Je kunt aanschuiven aan tafel. Problemen thuis? Ze luistert naar je. En ze is echt hondsbrutaal, maar wel op een leuke manier. Mijn zus heeft een gave om alles voor elkaar te krijgen. Dat bewonder ik aan haar. We zijn erg close, maar we kunnen ook echt botsen.” Lachend: “Nita is namelijk behoorlijk eigenwijs. Als ik iets doe wat haar niet zint, dan is het hommeles.”

Hulp ontvangen

In 2016 kreeg Joanita de diagnose borstkanker. Dit kwam aan het licht door een landelijk bevolkingsonderzoek. Ze moest meteen worden bestraald en geopereerd. De sterke vrouw die altijd voor anderen klaarstond, had plotseling zelf hulp nodig. “Waarom jij? Dat is het eerste wat er door me heen ging toen ik het slechte nieuws hoorde,” vertelt Johan. “Ik maakte me erg zorgen, wilde er voor haar zijn en weten hoe het echt ging. Maar ik merkte dat Nita het moeilijk vond om open en eerlijk over haar ziekte te praten. Ik denk dat hulp geven makkelijker voor haar is dan hulp vragen. Ze wil niet als een patiënt worden gezien. ‘Het komt wel goed. Ik denk het weg,’ zei ze dan.”

Veel vooruitgang

Johan vindt het belangrijk om kankeronderzoek te blijven steunen. “Ik zie in de loop der jaren veel vooruitgang en lees over baanbrekende onderzoeken. Onze moeder kreeg ook borstkanker, rond dezelfde leeftijd als mijn zus. Destijds waren de behandelingen minder doelgericht. Joanita kreeg snel de diagnose en dankzij behandelingen gaat het gelukkig beter met haar. Onderzoek redt echt levens!

Toen Joanita jarig was, gaf ze een groot feest met meer dan honderd gasten. Ik stond de hele dag sateetjes te draaien en hield een mooie speech. Hopelijk kan ze nog lang gezond blijven! Het is niet vanzelfsprekend dat je zus gezond is. Daarom is het mooi dat er een Broer en Zus Dag bestaat. Ik wil tegen iedereen zeggen: Respecteer elkaar! Zeker op latere leeftijd. Dan moet je er juist er voor elkaar zijn.”