Wat is een mammografie?

Arts in witte jas met roze Pink Ribbon lintje

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. Zo’n röntgenfoto wordt ook gemaakt bij het bevolkingsonderzoek. Een mammografie wordt gemaakt om afwijkingen in de borst op te sporen. Op een mammografie is vetweefsel, bindweefsel en klierweefsel te zien.

Hoe gaat een mammografie?

Je gaat met een ontbloot bovenlichaam tegen de mammograaf staan. Vervolgens wordt het borstweefsel platgedrukt om zo tweedimensionale afbeeldingen te krijgen van het borstweefsel. De mammografie kan door dit platdrukken als pijnlijk worden ervaren. Meestal worden er 2 foto’s per borst gemaakt: één van opzij en één van boven.
Tijdens het fotograferen moet je stil blijven zitten of staan. Het totale onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Een mammografie is bij jonge vrouwen (onder de 30 jaar) meestal niet goed te beoordelen omdat zij veel klierweefsel hebben. Onder deze leeftijd wordt dan ook vaak geen mammografie gemaakt. Jonge vrouwen krijgen meestal een MRI en/of een echografie.
Aan vrouwen van 50 tot 75 jaar wordt eens in de 2 jaar een mammografie aangeboden tijdens het bevolkingsonderzoek.

Uitslag en vervolgonderzoek

In de meeste ziekenhuizen krijg je dezelfde dag nog de uitslag van de mammografie. In andere gevallen bespreek je de uitslag met je arts tijdens een volgende afspraak. Als er een afwijking in de borst wordt gevonden, vindt er vervolgonderzoek plaats. Zoals nog een mammografie waarbij er gedetailleerder naar de betreffende plek kijkt, of een echografie of een MRI.